0

П рез повечето дни от следващия седемдневен период вегетационнте процеси при земеделските култури ще протичат при температури близки до климатичните норми, а в края на периода и при по-ниски такива.

През повечето дни от следващия седемдневен период вегетационнте процеси при земеделските култури ще протичат при температури близки до климатичните норми, а в края на периода и при по-ниски такива.

Очакваните валежи в началото и в края на периода, предимно в Западна и Централна България и в част от източните райони, ще продължат да осигуряват необходимия почвен влагозапас за нормалното развитие на културите.

При слънчогледа ще протича фаза наливане на семената, а в края на периода в южните райони на страната ще се осъществява и фаза узряване. При царевицата ще се наблюдават различни фенологични фази, в зависимост от ранозрелостта на хибридите – цъфтеж, изсвиляване и потъмняване на свилата, млечна зрялост и преход от млечна към восъчна зрялост.

През периода растителнозащитните дейности при зеленчуковите култури трябва да се насочат за предпазване от мана, срещу листни въшки и цикади, пренасящи различни вирусни заболявания - столбур по пипера и краставична мозайка по зеленчуковите култури от сем. Картофови. В лозовите масиви ще се провеждат третиранията за предпазване от оидиум. В началото на август може да се засяват семена за разсад за производство на салата.

Условия за извършване на агротехническите мероприятия (растителнозащитни пръскания, довършване жътвата на пшеницата) ще има в средата на периода, когато се прогнозира време без валежи. В началото на периода отново са възможни градушки и влошаване качествата на зреещата плодова и зеленчукова продукция.

 

            Драгомир Атанасов