0

К огато през 1969 г. Ал Пачино дебютира с малка роля във филма „Аз, Натали“, той е на 29 години: не е красив, не е висок (едва 1,70 м), но има харизма и за продан. Не минава много време и режисьорите се убеждават в това. През 1971 г. вече е в главната роля в „Паника в Нидъл Парк“ на Джери Шацбърг, където се превъплъщава в наркозависимия Боби Аксел.

Когато през 1969 г. Ал Пачино дебютира с малка роля във филма „Аз, Натали“, той е на 29 години: не е красив, не е висок (едва 1,70 м), но има харизма и за продан. Не минава много време и режисьорите се убеждават в това. През 1971 г. вече е в главната роля в „Паника в Нидъл Парк“ на Джери Шацбърг, където се превъплъщава в наркозависимия Боби Аксел.

На следващата година Франсис Форд Копола му поверява образа на Майкъл Корлеоне в „Кръстникът“ въпреки несъгласието на продуцентите. Защото младият актьор е талантлив и, според Копола, „има сицилиански черти“. Родителите му произхождат именно от градчето Корлеоне в околностите на Месина, въпреки че той самият е роден в САЩ, където отдавна го наричат просто Актьора.

В следващия половин век Алфредо Джеймс Пачино, който на 25 април закръгли 80, ще изиграе персонажи, които той превръща в легенди: включително и...Сатаната във филма „Адвокат на Дявола“. Ще одухотвори театралните сцени с постановки на любимия си Шекспир, ще участва в тв филми и сериали – включително тазгодишния Hunters („Ловци“), къдъто е Майер Офърман: ръководител на оперативна група, издирваща нацистки престъпници през 70-те години в Ню Йорк. И ще спечели огромно признание, включително 9 номинации за „Оскар“ и статуетката за най-добър актьор за изпълнението си в „Усещане за жена“ (1992), римейк на италианския филм на Дино Ризи с Виторио Гасман в главната роля.

След като прекарва години в „преддверието“ на легендарното Actors Studio на Лий Страсбърг, ще стане един от най-обожаваните представители на неговия метод, като през 1982-ра

наследява своя учител

като артистичен директор на студиото. И до днес той е негов президент заедно с Елън Бърстин и Харви Кайтел. Актьорът дава живот на прочути персонажи – от мафиоти и полицаи през адвокати, журналисти, влюбени мъже, офицери. Най-иконичните му герои обаче са гангстери. Още първият от трите филма на сагата „Кръстникът“ (1972-1974-1990) му донася кандидатура за „Оскар“ за поддържаща роля, което ще обиди Ал, тъй като се смята за „по-главен“ от Марлон Брандо. В „Белязаният“ на Брайън де Палма е необузданият Тони Монтана, лавиращ сред кланета, разчистване на сметки между банди, планини от кокаин. Други забележителни негови въплъщения са Карлито Бриганте от криминалната драма „Пътят на Карлито“ пак на Де Палма, полицаят в „Серпико“ на Сидни Лъмет, рискуващ кожата си, за да разобличи своите корумпирани колеги, неподкупният адвокат в „Справедливост за всички“ на Норман Джуисън, Бенджамин „Лефти“ Руджеро от „Дони Браско“ на Майк Нюъл, ченгето Хана от „Жега“ на Майкъл Ман и съвсем скорошният забъркан с мафията синдикалист Джими Хофа в „Ирландецът“ на Скорсезе.

Кариерата на Ал Пачино познава много върхове, донесли му славата на един от най-добрите актьори на всички времена. Но в нея има и спадове – в началото на 80-те и няколко пъти през 90-те, по време на които, след провала на някои зле подбрани от него филмови участия, предпочита да се отдръпне от киното и да се върне към театъра. За него, свикнал с Оскарите, Златните глобуси, Златния лъв от Венеция за цялостна кариера през 1994 г. и т.н. със сигурност са били жесток удар няколкото

номинации за „Златна малинка“

сред които за най-лош актьор във водеща роля за „Джак и Джил“.

Неговото преклонение към Шекспир – принца на световната драматургията, е засвидетелствано не само с филма „Венецианският търговец“, където е разтърсващ Шейлок под режисурата на Майкъл Радфорд. А и с отличния документален филм (един от 4-те филма, режисирани от Пачино) „Ричард III – един човек, един крал“, истински учебник по театрална режисура и актьорска игра. Не всички роли, които са му предлагали, са го вдъхновявали обаче: сред многото, които е отказал, са например Хан Соло от „Междузвездни войни“ (изиграва го Харисън Форд), „Имало едно време в Америка“ и „Шофьор на такси“ (образите впоследствие са поверени на неговия приятел и вечен съперник Робърт де Ниро), „Крамър срещу Крамър“ (ролята получава Дъстин Хофман), „Апокалипсис сега“ (вземат Мартин Шийн), „Хубава жена“ (урежда се Ричард Гиър).

 

„Съкровище, просто трябва да свикнеш“

В интервю, дадено от Ал Пачино в хотел „Четири сезона“ в Бевърли Хилс броени дни преди пандемията от коронавирус да блокира всички възможни дейности и да наложи социална изолация, големият актьор казва: „Винаги съм мислел, че ще умра на снимачната площадка на някой филм. Сега добавям: може и на снимачната площадка на някой тв сериал“. Твърди се, че в сериала „Ловци“, за който стана дума, Пачино е в перфектна форма и хич няма вид на умиращ. Ето какво споделя той за начина, по който поддържа забележителната си енергия и на 80: „Енергията зависи от посоката, в която животът те понесе. От начина, по който преминаваш от една фаза в друга, особено когато следваш пътя на славата, с която трябва да свикнеш да живееш. Аз съм късметлия, че съм получил тези възможности в живота си. Спомням си какво ми каза големият Лий Страсбърг, когато преминавах през труден период в началото на 70-те. Той беше човек с огромна интуиция, беше видял какво ли не и знаеше много за това състояние, защото познаваше и други актьори, които са се сблъсквали с него. Тогава той ме погледна и ми каза: „Знаеш ли, съкровище, просто трябва да се адаптираш“. Трябва да се приспособяваме към това, което ни се случва“. И още: „Започнах да мисля, че ставам на 80 преди около година, така че за мен не е голяма изненада. Някои казват, че разликата се усеща, но аз я усетих, когато станах на 75. Тогава някои неща се промениха – например начинът, по който виждам и възприемам нещата около мен. При някои това настъпва по-рано, при други по-късно. Харесва ми фазата, в която се намирам, и начинът, по който се справям с нещата. Бих искал да съм имал този усет и преди 20 години, но добре че го имам поне сега“.

 

11 актриси минават прел леглото и живота му

Ал Пачино е имал любовни истории с 11 актриси, сред които Джил Клейбърг, Марти Келер, Даян Кийтън, Мадона, Джан Терънт, от която е първата му дъщеря Джули Мари, Бевърли Д`Анджело, която му ражда близнаците Антон и Оливия, Катлийн Кинлън, Лусила Полак. Въпреки трите деца, актьорът никога не се е женил. И в момента е отново сингъл: преди 2 месеца приключи връзката му с израелската актриса Мейтал Доан, с 39 години по-млада от него. „Свещеното чудовище“ на киното и театъра продължава да работи: „Винаги съм работил в Ню Йорк. В Холивуд нещата много се промениха. Вече не сме във времената на Орсън Уелс, когато между актьори и режисьори циркулираха ентусиазъм и добри идеи. Този дух се е изгубил, студиата имат други шефове и други цели. Не всички филми обаче са за изхвърляне: гледах с децата ми „Пазители на Галактиката“ и трябва да призная, че много се забавлявах“.

Тази година трябва да излезе най-новият филм с Ал Пачино Axis Sally и да се подготви снимачната площадка за „Крал Лир“ на Майкъл Радфорд, който вече е режисирал великия актьор в друг Шекспиров опус – като Шейлок във „Венецианският търговец“.