0

Известният британски пилот и инженер Джон Купър видял потенциал в скромното Mini още в началото на 60-те години на ХХ век. Именно той превърнал този малък автомобил в страхотно състезателно оръжие. Специално създаденият от него Mini Cooper спечелил три пъти рали „Монте Карло”. Знаменитият конструктор е увековечен в името на няколко версии на съвременното MINI, а най-екстремната от тях е версията John Cooper Works (JCW). След дебютира на новото поколение на MINI, традиционно сега дойде време и за неговата най-мощна модификация John Cooper Works.

В основата на новото MINI John Cooper Works е версията с три врати на модела. Колата веднага привлича вниманието с яркия си външен вид.

 

Във визията са запазени чертите на оригиналното MINI, като характерния профил с малък ъгъл на наклон на черните стойки на покрива, късите надвеси на каросерията и защитните черни облицовки. Отличителен белег на новото поколение са големите овални фарове, които в John Cooper Works на напълно светодиодни. Нова е и широката радиаторна решетка, а в предната броня на мястото на фаровете за мъгла вече са инсталирани допълнителни въздухозаборници. На предния капак се вижда характерния вентилационен отвор.

 

Праговете са по-големи и по-ниски. В края на покрива изпъква новия извит спойлер, а от новата задна броня се подават двойните ауспуси. Фаровете са с хромирани рамки. Стандартни са 17-цоловите лети джанти, а 18-инчовите се предлагат срещу доплащане.

Интериорът на MINI John Cooper Works е изпълнен с типичните за марката кръгли уреди, като сега те са допълнително подчертани с яркочервени вложки и изображения на състезателен кариран флаг, а педалите и праговете са стоманени. Салонът на хечбека е декориран с кожа и алкантара.

 

 

Воланът с три спици е малък и удобен за захващане. Централно място на приборния панел заема кръглият скоростомер, в който са вградени екранът на бордовия компютър, а отляво в полукръг е добавен оборотомерът. Като опция се предлага система за проектиране на данните на малък екран точно пред погледа на водача. Централният панел е украсен с 8,8-инчов сензорен дисплей на мултимедийната система, разположен в светодиоден пръстен с променящи се цветове на светлината. Под него са поставени превключвателите, напомнящи на авиационни прекъсвачи. Те са големи и са подредени рационално.

 

 

Новото MINI John Cooper Works е оборудвано със спортни седалки с интегрирани в тях подглавници, които осигуряват добра странична опора, но са комфортни. Позицията зад волана е достатъчно ниска. Тънките стойки на покрива осигуряват чудесен обзор. На втория ред има две места, като пространството за краката е повече, отколкото в предшественика и салонът е малко по-широк в областта на раменете. Багажният обем е увеличен до 211 л в стандартно състояние и 735 литра със сгънати задни облегалки.

 

Новото MINI John Cooper Works се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с директно впръскване на горивото, познат от MINI Cooper S. Новите бутала, турбина и изпускателна система са позволили мощността да се увеличи до 231 к.с. при 5200 об./мин. Двигателят е изключително пъргав и колата се изстрелва напред още с потеглянето, благодарение на големия максимален въртящ момент от 320 Нм, наличен в широкия диапазон от 1250 до 4800 об/мин. Двигателят издава страховит гърлен звук и радва слуха с „музиката” от специално настроената изпускателна система. За първи път MINI JCW се оборудва и с 6-степенна автоматична скоростна кутия. В съчетание с мощния мотор тя работи много бързо, предавайки тягата към предните колела. С тази трансмисия спринтът от място до 100 км/ч става за 6,1 секунди, което е по-бързо от механичната. Двигателят е много еластичен и колата ускорява от 80 до 120 км/ч за 5,6 секунди. Максималната скорост е 246 км/ч. Разходът на гориво също е намален до 5,7 л/100 км.

 

 

На пътя или на пистата, с новото MINI John Cooper Works няма да скучаете нито за миг. Спортният автомобил пленява с типичното усещане за управление на картинг, станало пословично за марката MINI. В комбинация с високата мощност и относително леката конструкция, новият модел на JCW се превръща в закрит картинг за четирима. За директното управление и отличния контрол са допринесли многораменното задно окачване, широките следи и пониженият център на тежестта. Малката спортна кола следва стриктно движенията на волана и е много стабилна в завоите, като кормилното управление е по-остро и точно, в сравнение със стандартното MINI. Сцеплението с пътя е отлично, а недозавиване на практика не се усеща чрез електронното заключване на диференциала. Новото MINI JCW е получило и нови пружини в окачването, нови амортисьори и стабилизатори за напречна устойчивост, благодарение на които страничните наклонявания в завоите са минимални. Като опция се предлагат адаптивни амортисьори и настройка на шасито със спортен, комфортен и икономичен режим. Новото MINI John Cooper Works намалява скоростта и спира отлично благодарение на увеличените до 330 мм предни спирачни дискове Brembo.

 

Технически характеристики:

MINI John Cooper Works

2,0-литров 4-цил. турбобензинов мотор

231 к.с. макс. мощност при 5200-6000 об/мин

320 Нм въртящ момент при 1250-4800 об/мин

6,1 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

246 км/ч максимална скорост

5,7 л/100 км среден разход на гориво

133 г/км емисии на СО2

60 200 лева базова цена на модела