0

Р егионалният исторически музей – София, открива днес своята седма годишна изложба "Археология на София и Софийско" в чест на Международния ден на музеите. Сбирката е достъпна в диапазона 15.00 – 18.00 ч. като разглеждането става при спазване на всички противоепидемични мерки.

Регионалният исторически музей – София, открива днес своята седма годишна изложба "Археология на София и Софийско" в чест на Международния ден на музеите. Сбирката е достъпна в диапазона 15.00 – 18.00 ч. като разглеждането става при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

Временната експозиция "Археология на София и Софийско" е ежегодна инициатива на музея, представяща резултатите от проучванията на отделни екипи, извършени на територията на столицата и нейните околности през изминалия сезон.

Изложбата акцентира на новополучени научни данни, комбинирани с експонирането на най-значимите находки от сезон 2020. За целта е представена информация за археологическите разкопки на 15 обекта и един научен проект. Допълнително са извършени и теренни обходи от екип на музея.

Част от местата на проучванията в София са ранно-неолитното селище Слатина (кв. „Слатина“), както и обекти на ул. „Веслец“ 15, ул. „Георг Вашингтон“ 27 и ул. „Екзарх Йосиф“ 35. Разкопки извън града са осъществени в плоския некропол в землището на с. Алдомировци, община Сливница), в късно-античния стопански комплекс в землището на с. Мировяне, в крепостта Кокалянски Урвич и др.

Разкрити и изследвани са структури от различни исторически периоди, сред които праисторически жилища и обреден комплекс, останки от антични постройки с жилищно, производствено и култово предназначение, части от фортификация, гробове и гробни съоръжения и др.

Сред подбраните в изложбата артефакти фигурират златен медальон (IV в., късно-античен некропол в кв. „Лозенец“), фибула с ниело и емайл (II в., обект на ул. „Веслец“ 15), фибула с позлата (IV в., обект на ул. „Иван Денкоглу“ 40), пафта (XVII–XVIII в., обект на ул. „Георг Вашингтон“ 27) и др.

Изложбата се намира в залата за временни експозиции на партерния етаж на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1).