0

А стероид с размерите на огромната готическа катедрала в английския град Солсбъри ще има близка среща със Земята за Коледа, съобщава НАСА. Навръх Рождество Христово посетител от космоса ще мине покрай нашата планета.

Астероид с размерите на огромната готическа катедрала в английския град Солсбъри ще има близка среща със Земята за Коледа, съобщава НАСА. Навръх Рождество Христово посетител от космоса ще мине покрай нашата планета.

Въпросният астероид е известен като 501647 (2014 SD224) и е огромна космическа скала с размери приблизително 123 метра. С тази си дължина той почти напълно отговаря на височината на катедралата в Солсбъри.


Скорост

Космическата скала ще прелети край Земята на 25 декември с астрономическата скорост от 10 километра в секунда или 36 000 километра в час.

Астероид 501647 ще премине на безопасно разстояние от нас. Данните от НАСА показват, че космическата скала ще лети на 3 036 775 километра от нашата планета, което е почти осем пъти повече от разстоянието между Земята и Луната.

Въпреки това, това е достатъчно близо от космическа гледна точка, за да може НАСА да го определя за близък до Земята обект. Тези обекти са останки от Слънчевата система и като такива НАСА може да ги използва за изучаване на историята й. Става въпрос за комети и астероиди, които са изтласкани от гравитационното привличане на близките планети в орбити, които им позволяват да влязат в съседство на Земята. „Научният интерес към комети и астероиди се дължи до голяма степен на техния статус като относително непроменени остатъчни отломки от процеса на формиране на Слънчевата система преди около 4,6 милиарда години.


Слънцето

.
Учените следят с интерес и плазмения облак, изхвърлен от Слънцето в понеделник, който достигна до Земята вчера, съобщи ТАСС. Планетата ни ще прекара около ден в плазмата, казват от лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт на Руската академия на науките. Плазменият облак е достигнал до Земята около 3 ч. българско време в четвъртък със скорост от 600 километра в секунда. Въздействието на облака ще повлияе на рязкото увеличаване на радиационното натоварване върху космическото оборудване и колебания в магнитното поле близо до повърхността на Земята. Учените очакват, че преминаването на облака не само ще доведе до прекъсвания в работата на комуникационните системи, но и значително ще увеличи полярното сияние. То ще стане видимо през следващите дни за жителите на онези региони на Земята, които са разположени на 60-70 градуса северна и южна ширина.