0

П роф. Лъчезар Филипов, който не се свенеше да говори истини, които другите премълчаваха, предаде Богу дух и отиде в безкрая на среща с Космоса. Стойчо Керев съобщи в социалните мрежи: „Отиде си нашият любим професор Филипов. Професорът… както го наричахме в екипа си. Сърдечен удар покоси Лъчезар Филипов. Той създаде едни от изключително смелите телевизионни предавания „Въпрос на гледна точка“, а после и „Новото познание“. Сътрудничеството ни роди най-култовите епизоди на поредицата за наука, мистика и конспиративни теории. В продължение на десетилетие за нас бе повече от приятно и забавно да общуваме с този смел учен“.

След това Керев продължава: „Лъчезар Филипов не се притесняваше да говори истини. Повече от 100 епизода и интервюта очертаха неговата търсеща натура. „Небесните цивилизации“ е рубриката, която го направи популярен и обичан лектор. „Мнозина са ми споделяли, че са имали контакт с извънземни, но ги е страх да споделят на висок глас за това, за да не им се присмиват и иронизират“, разказваше той. Професорът бе категоричен, че очаква от извънземните създания да ни спасят от пътя на катастрофата и самоунищожението, по който вървим. Изразът „Вижте сега…“ бе негова запазена марка. Светъл път, скъпи Лъчо!“.

Проф. Филипов често говореше за извънземни и не се притесняваше, че повечето учени не смееха да споменават за тях. За разлика от повечето си колеги, които твърдят, че ще повярват в извънземните само, ако пришълците дойдат и заговорят на познат ни език и кажат, че са от еди коя си планета, професорът вярваше, че те са сред нас. Той казваше, че сред нас бродят между 60 и 80 типа извънземни същества. Някои от съществата са малки, други големи - с ръст около 2 метра и половина. Това обяснява и голямото разнообразие на НЛО. „Непрекъснато наблюдаваме различни апарати, което обяснява, че съществуват и различни раси освен човешката. Имаме цилиндрични, триъгълни, но най-популярни са чиниите“, коментира ученият от БАН.

Според него е възможно извънземни да се крият във водата и да имат бази на дъното на океана. Филипов подчертаваше, че не е виждал директно НЛО, но вярва в извънземните.

„Чувал съм хора, които си залагат авторитета, включително и бившия министър на отбраната на Канада Пол Хелиър“, каза астрофизикът. Преди време ученият имал среща със свой колега от Мексико. Казва: „Донесе снимки на една мумия, която е в музея. Висока е около 60 сантиметра. Анализът показал, че ДНК-то не е човешко, структурата също. Съществото няма лакти и е с по-малко ребра, а главата му била прекалено голяма“.

Професорът съобщи още, че за последните 60 години има между 10 000 и 20 000 случая на хора, които твърдят, че са отвлечени от извънземни. Понякога съществата вграждат импланти в телата на хората. Целта е да ни изследват или да правят експерименти. Така се случва с възрастен човек от САЩ. Малко преди да навърши 80 години, неговият доктор открива чип във формата на триъгълник в крака му. Материалът е неизвестен, но е подобен на кристал. Дядото обяснил, че е отвлечен от извънземни, когато бил на 15 години. „Тези, които са се пробвали да ги снимат, виждат, че около тях се наблюдава нещо като плазма, като облак“, разказва проф. Филипов. „Тя им позволява да се движат, без да създават ударна вълна. У нас също са наблюдавани подобни същества. Един от първите случаи е през 1967 г. в Банкя, близо до военния санаториум. Там е имало голи ливади. През нощта 5-6 човека от своите балкони виждат НЛО“, спомня си Филипов. Очевидци споделят как от космическия кораб излизат два екземпляра - високи по 2,5 м.

Сигналите за неидентифицирани летящи обекти продължават и до днес, казваше професорът. През октомври 2017 г. нашенец подава сигнал до Мрежата на обединените български уфолози, че докато шофира автомобила си по магистрала „Хемус”, на около 15-20 км след Варна посока София забелязал два странни обекта в небето. Спрял колата и с мобилния си телефон направил няколко снимки. В някои астероиди са открити живи организми. Това не са извънземни, а микроогранизми, обясняваше професорът. Според него има вероятност такива да има и на Марс. Причината е, че там е имало вода. Астрофизикът предупреждаваше, че при евентуален човешки десант на Червената планета може да убием живота там. Изследвания показват, че членестоногите променят своите размери на Марс. Скорпион може да стане динозавър, даваше символичен пример проф. Филипов.

Измисли спътници

Проф. Лъчезар Филипов е син на експремиера от вречмето на социализма Гриша Филипов. Завършил е астрофизика в СССР. Работил е в Института по космически изследвания. За приноса си към космическата наука през 1987 г. получава наградата “Циолковски” на руската академия на науките заедно с Карл Сейгън. Бе за научен секретар на Световния консорциум за връзки с извънземните. Активно участва в българската космическа програма, която изпрати двамата ни космонавти.

Филипов и екипът му създават „Рожен“ - първия в света телескоп с компютър, монтиран в орбитална станция. „Когато ние го правихме, въобще и не подозирахме, че той освен като астрономическа камера може да се използва и за т. нар. ориентация през илюминаторите на самата станция, като звезден датчик“, признава професорът. Спомня си, че от 10 човека при конструкторските обсъждания винаги е имало поне 6-7 военни. От всеки прибор се правили по четири екземпляра - тренировъчен, габаритен – за тестове, запасен (Зип), и един, който ще лети. Зипът стоял в лаборатория и при повреда на онзи, който е в Космоса, се давали напътствия на летците горе как да го поправят.

Проф. Филипов сензационно разкри още, че България тогава е разработила технология за шпионски спътник по негова идея. Освен за наблюдение на звездите, той е щял да наднича къде са силозите на вражеските капиталистически ракети. Реално с т. нар. шпионска функция е била по-скоро за пред комунистическите власти, иначе родните учените е нямало да получат финансиране. Българските учени работили и по спътника телескоп „Гранат“, дело на Франция, Съветския съюз, Дания и България. Той също бил с двойно предназначение. „Има рентгенов и гама диапазон и когато се сканира повърхността, спокойно може да се види светенето на няколко метра дълбочина на ядрени силози“, обясняваше ученият.