0

О громен астероид с диаметър 150 м приближи във вторник Земята, като същият се води за потенциално опасен.

В случая той не представлява директна заплаха, но в бъдеще ще е от най-опасните обекти на небето. Астероидът с космически номер 2007 UY1 се приближи до Земята на разстояние малко над 5 млн. километра от планетата ни, което е приблизително на 14 разстояния от Земята до Луната, твърдят от данните на НАСА. И използват повода, за да направят поредното учение, в което се включват американски военни и цивилна администрация.

Ако този астероид нацели Земята с този диаметър от 150 м може да предизвика невероятни щети в зависимост от ъгъла, под който падне. 2007 UY1 принадлежи към групата на астероиди, които пресича орбитата на Земята от вътрешна страна по отношение на Слънцето. Астероидът е открит за пръв път през 2007 г. и още от тогава е смятан за потенциално опасен.

Космическата агенция разработва начини за ранно предупреждение.

 Космическата агенция разработва начини за ранно предупреждение.
НАСА

Според настоящите изчисления теоретичната вероятност някой ден да се сблъска със Земята в следващите 50 г. е изключително малка, но след това има вероятност да кръстоса орбитата си с тази на нашата планета. И точно заради това НАСА прави тези симулации на удар с небесно тяло или на отклоняването му с ракети. Подобни учения космическата агенция организира вече десетилетие, като предвижда скоро да направи и прихващане на астероид с директна мисия до него. Томас Цурбухен, помощник-администратор на дирекция „Научни мисии“ на НАСА във Вашингтон, заявява: „Не е въпрос дали, а кога ще се изправим пред такава ситуация. Но за разлика от всеки друг момент преди в нашата история, сега имаме способността да реагираме на заплаха от удар чрез непрекъснати наблюдения, прогнози, планиране на реакция и смекчаване на последиците. Затова можем и да подготвим и директен удар срещу астероид. Разработвайки нашите планове за спешно реагиране сега, ние ще бъдем по-добре подготвени, ако и когато трябва да реагираме на такова събитие“.

НАСА смята да направи скачване с астероида Оумуамуа, който в последните години придоби световна слава. Той бе открит през 2017 г., както „Астро Телеграф“ писа. Тогава го смятаха първо за комета, но след това учените от обсерваторията на Хаваите видяха, че всъщност е астероид и му дадоха името Оумуамуа, което означава „Първи дошъл“. После редица сериозни учени изразиха хипотези, че астероидът може дори да е извънземен кораб или част от него. Някои дори смятат, че това е космически боклук, изхвърлен от кораб на извънземните.

При следващото преминаване на Оумуамуа НАСА смята да провери дали наистина е извънземен корал.

 При следващото преминаване на Оумуамуа НАСА смята да провери дали наистина е извънземен корал.
НАСА

Петък, 13-и, може да се окаже фатална дата за цялата Земя през април 2029 г., когато астероидът Апофис ще бъде в повече от опасна близост да нашата планета. В най-добрия вариант той ще се вижда с невъоръжено око, преминавайки през спътниците и орбиталните станции, а в най-кошмарния ще връхлети ще съсипе цивилизацията. Учените спорят кога всъщност 99942 Апофис, каквато е космическата класификация на астероида, ще бъде в опасната близост с планетата ни. Едната е на 13 април 2029 г., а другата е през 2036-а. Втората обаче бе категорично изключена от НАСА, но любопитно е, че агенцията със същата категоричност отказа да спомене на коя дата ще мине астероидът през 2036-а, оправдавайки се с това, че орбитата му щяла да се промени 7 години по-рано.

А за първата близост през 2029 г. също има спорове на какво точно разстояние Апофис ще премине край планетата ни, но пък се смята, че скоростта му ще е около 7,42 км в секунда. Астероидът е с диаметър около 325-393 м. Спори се дали на 13 април 2029 г. ще приближи Земята на 38,4 км или на 36,8 км, като някои от най-песимистичните прогнози са за още по-голяма близост, облизвайки спътници и космически станции. За справка – геостационарната орбита е на 35,768 км. Така или иначе това си остава най-опасният потенциално астероид от известните ни засега. Ловците на теории на конспирацията съзряха в намаляващата и ставаща все по-оскъдна информация от НАСА за 99942 Апофис желание да се засекретят данните за астероида. Други обаче смятат, че все още земните астрономи не могат да изчислят пътя на астероида с голяма точност и затова не може да се каже дали той ще е фатален или не за Земята.

Апофис е смятан за най-опасният астероид.

 Апофис е смятан за най-опасният астероид.
НАСА

Астролози пък смятат, че Апофис при всички положения ще окаже негативно въздействие върху хората независимо дали ще „оближе“ спътниците им, дали ще връхлети Земята или просто ще ни се размине. Датата 13.04.2029 по принцип носи много негативи. Според градени от сега теории, Апофис ако нацели Земята, ще има много по-изпепеляващи последствия за човечеството от падналия през 1908 г. Тунгуски метеорит. Очаква се при евентуално падане Апофис да засегне големи части от Русия, Китай, Монголия, двете Америки и Африка. Други пък сравняват негово евентуално падане с това на астероида, който е избил динозаврите. Затова НАСА и Европейската космическа агенция заедно с други готвят варианти за удари с ракети по подобни космически заплахи.