0

С ветовната пандемия накара все повече хората да обръщат внимание на своето здраве. Кожата не прави изключение. По наблюдение на експертите количеството на козметични процедури се е увеличило. “Причината е, че все повече хора осъзнават нуждата от грижа за своето здраве на физическо и психическо ниво. Дамите започнаха много да се интересуват от състоянието на своята кожа, видът и най-вече нейното здраве. Именно това повиши интереса към различен тип процедури”, каза Славянка Стойкова, козметичен експерт.

Топ три

Три са на най-търсените естетически/козметични процедури по време на пандемията от коронавирус. Това са ботокс, околоочен контур и пилинг. На челна позиция, като най-ефективна и предпочитана процедура, се нарежда химичният пилинг. Причината е, че това е най-ефективната немедицинска алтернатива за коригиране, както на бръчки, петна и малки несъвършенства, така и на следи от фотостареене и появата на петънца в частност. В миналото пилингът се състоял в нанасяне върху кожата на разтворени във вода хума или глина. Пилинг, скраб, гомаж, ексфолиант – без значение е как се наричат средствата за отстраняване на мъртвите клетки, ни помагат да възстановяваме кожата периодично. Пилингът е задължителен, той е първата заповед в света на козметиката! Ако го пренебрегнем, всички наши усилия за чиста и здрава кожа ще се окажат безполезни. Това е така, защото жизненият цикъл на клетките има продължителност 4 – 5 седмици, след това те умират, натрупват се на повърхността на кожата и ако не ги премахнем от там, мътният безжизнен тен, пъпките и лишеите могат да се задълбочат. Пилингът е една от процедурите, които са сред най-важните за здрава и красива кожа. Освен, че се подобрява вида, има възстановяване и на процесите на клетъчно деление и обновяване. Друга истина е, че пилингът може да увреди микробиома, а той е много важен, защото представлява екосистема от микроорганизми и имунната ни защита срещу външни агресивни фактори. На практика микробиомът стимулира производството на благоприятни за защитната функция на кожата вещества, а доброто му състояние предотвратява проблеми като дерматит и псориазис.

 

Баланс

 

Ако възприемаме кожата като една екосистема, състояща се от живи биологични и физични компоненти, ще ни помогне да разберем колко е значим и деликатен балансът на нашето pH. Нарушаването на този баланс би довело до кожни заболявания или инфекции.

И ефектите не закъсняват. Доказаният резултат на пилинга е причината той да стои на пиедестал в козметиката и до ден днешен. А есента и зимата е идеалното време да се погрижите за кожата си и да я възстановите от щетите, които слънцето и лятото причинява!