0

Това е тя:

  • Д-р Йорданка Господинова е лекар с над 30-годишен лекарски стаж
  • Работи като специалист – нутриционист
  • Мениджър е в здравеопазването
  • Магистър е по социална психология
  • Носител е на множество награди за литература

 

- Д-р Господинова, какво наричаме „суперхрани“ и имат ли те място в менюто ни?

- Да, д-р Какарашев, имат място в менюто ни. Супрехраните са своеобразен „катализатор“ за доброто ни здраве. Сред тях са авокадото, кокосовото мляко, кивито, нарът, боровинките, тиквеното семе, орехите, лешниците, бадемите, кашуто, фъстъците, шамфъстъкът, сусамът, лимецът, кълновете, спирулината, кинуата, доматите, яйцата, мазната риба, цвеклото, броколите, спанакът, къдравото зеле, сладкият картоф, зеленият чай, гроздето, лютите чушки, гъбите, маслините, чесънът, джинджифилът, натуралният пчелен мед, черният шоколад и ферментиралите храни, като българското кисело мляко, киселите краставички и киселото зеле. Суперхраните съдържат полезни бактерии, дрожди и естествени пробиотици, които подобряват общото състояние на организма и благоприятстват функциите на имунната и на храносмилателната системи. В обратната посока действат храните, съдържащи химически добавки, глутен, генно-модифицирани съставки, както и храните с прекомерна термична обработка.

- Какво да хапваме и да пийваме през есенно-зимния период?

- През есенно-зимния период можем да се възползваме от сезонните плодове и зеленчуци, богати на калий и на витамините А и С, като ги консумираме директно или си правим смутита от ябълки, моркови, портокали и грейпфрут. Приемът им увеличава  по естествен път приема на витамин С и укрепва имунната ни система. Също така, той спомага за недопускане на други заболявания, като пневмония, малария, диария. Доматеният сок е пълен с витамини А и С, както и с фолиева киселина, която помага за усвояването на желязото, а също така помага на организма да се бори с възпалителните процеси, които са чести спътници на грип, Ковид и настинка. Приемът на цвекло, морков, джинджифил и куркума осигуряват на организма комплекс от витамини А, С, Е, желязо, калций, като по този начин намаляват възпаленията, подкопаващи имунната система.

- Как стои въпросът с чая и кафето?

- За чайовете, спокойно можем да се възползваме от предимствата на чая от мащерка, който спира развитието на вирусните клетки, тяхното размножаване и делене. Чаят от липа е с богато съдържание на микроелемента Cu /мед/, който от съществено значение за образуването на кръв и спомага производството на инсулин и на хормоните на хипофизата. Той подобрява метаболизма на клетъчно ниво. Чаят от коприва премахва токсините от организма, повишава хемоглобина и подобрява състава на кръвта. Запомнете, че чаят от коприва облекчава възпалението. Чаят от шипка съдържа много антиоксиданти и витамин С, които повишават устойчивостта на организма към инфекции. Много полезен е чаят от лайка - той стабилизира имунната система и действа противоалергично. Препоръчвам ви ежедневно да пиете чай от джинджифил - този чай прочиства червата от токсини и осигурява мощна имунна защита на организма, включително срещу Ковид и грип. Що се касае до кафето – може да си позволите до две кафета на ден, за да сте тонизирани и в добра кондиция.

- На зеленчуците или на плодовете да наблегнем през есенно-зимния период?

- И зеленчуците, и плодовете са в основата на здравословното хранене. Те са богати на витамини и минерали. Съдържат цинк, фолиева киселина и фибри. Пресни, варени, задушени - те помагат в борбата с инсултите, високото кръвно налягане, сърдечно-съдовите заболявания и някои видове рак. Най-полезни са при директна консумация. Когато правим сокове от плодовете и зеленчуците, много често премахваме кората, семената и сърцевината им - при това процентът на диетичните фибри намалява. Много често, поради тази редукция на съдържимо, усещането за ситост не е еднакво, имам предвид, ако изядем един цял плод или зеленчук, спрямо това да изпием сока, пролучен от същите продукти. Друга важна особеност е, че липсата на фибри в соковете допринася за по-високата концентрация на захар в тях. Това от своя страна може да повиши нивото на кръвната захар. Ако е необходимо да си набавим бърза енергия, соковете са добра алтернатива, защото съдържат витамини, микроелементи и електролити, като магнезий, калий, калций, освен това съдържат и вода.

- Между сок и смути - кое да изберем?

- Смутитата са много по-здравословни от соковете, тъй като в техния състав се запазва съдържанието на диетични фибри, много витамини и минерали. Естеството на приготвянето им позволява и добавки в състава им, като ядки, зърнени култури, които ги правят много по-пълноценни, сравнено със соковете. През есенно-зимния период, можем да подсилим имунитета си със страхотните на вкус смутита от морков и лимон, така също - от тиква и моркови, от грозде и спанак и още много други.

- Защо е опасно да преяждаме и да препиваме, особено по празниците?

- Хубаво е да поговорим за преяждането и за препиването, преди по спешност да сте попаднали в хирургията поради остър панкреатит или остър калкулозен холецистит. Все повече и все по-често хората са склонни да преяждат, като консумират голямо количество храна за кратко време, дори и когато не са гладни. Емоционалното напрежение и стресът предизвикват „вълчи апетит“ и водят до преяждане. Препиването с алкохол често става поради желанието ни да се разтоварим от натрупания стрес. Човек усеща чувство за освобождаване и облекчение в момента на храненето и пиенето, но след това му става тежко на корема, диша трудно, чувства угризения, срам и има усещането за безсилие и за загуба на контрол. Характерни за преяждането са много по-бързо от нормалното хранене, хранене докато човек се почувства некомфортно препълнен, изяждане на големи количества храна, без да има чувство за глад, хранене сам поради чувство на срам и смутеност, изпитване на чувство за вина или отвращение от себе си. Важно е да отбележим, че хората, които преяждат по празниците, по принцип преяждат и през другото време. Повече от 50% от хората със склонност към преяждане страдат и от тежко затлъстяване. Това се дължи на повишеният прием на калории и на липсата на двигателна активност.

- Какви рискове крие честото преяждане?

- Само по себе си затлъстяването значително повишава риска за сърдечно-съдови и мозъчно-съдови инциденти, така също от захарен диабет и рак. Други здравословни рискове, свързани с този тип хранително нарушение са проблемите със съня, бронхиалната астма и синдромът на раздразненото дебело черво. При жените, затлъстяването е свързано с проблеми около фертилитета и с нарушения в менструацията. Често жените със затлъстяване получават усложнения по време на бременността, както и развиват поликистозен овариален синдром.

 

 

След COVID яжте повече риба, избягвайте тесто и чипс

Срещата с COVID-19 се оказва неизбежно изпитание за повечето хора. Индивидуалните особености на всеки организъм обосновават и различната клинична картина при всеки пациент. С времето успяхме да натрупаме доста информация за това какво вирусът засяга и кои групи от популацията са по-податливи. Хората, които вече са прекарали вируса е нужно да приемат богата диета, съдържаща всички есенциални хранителни вещества. Трябва да приемат голямо количество витамини, протеини, мастни киселини, фибри и други, които ще повишат защитните и възстановителните сили на организма. Подходящи продукти и храни за хората, възстановяващи се от тежка COVID-инфекция са: риба, млечни продукти, бобови растения, плодове, сурови зеленчуци, ядки, зърнени култури, консумирани заедно с люспите им. Трябва да се избягват храни, които товарят организма, водят до дискомфорт в стомаха, причиняват запек и имат ниска хранителна стойност. Такива са чипсове, сладкиши, торти, тестени изделия и други. Много важно е да познаваме състава на храните, с които се храним и да се научим да ги подбираме така, че да донесат максимална полза на организма ни.

 

12 правила за дълголетие

Д-р Йорданка Господинова разкри нейните 12 правила, които е необходимо да запомним и да спазваме, за да се радваме на здраве, красота и дълголетие.

1. Винаги в менюто ви трябва да присъстват плодове, зеленчуци, бобови растения (леща, боб, грах), ядки и пълнозърнести храни (непреработена царевица, просо, овес, пшеница, кафяв ориз) и храни с високо съдържание на нутриенти (месо, риба, яйца и мляко).

2. Ежедневно приемайте храните богати на фибри и най-вече овесени ядки.

3. За закуска избирайте сурови зеленчуци и пресни плодове, а не храни с високо съдържание на захар, мазнини и готварска сол. Винаги предпочитайте пресните плодове и зеленчуци пред сладоледите, сладките закуски, бисквитите и шоколадовите изделия.

3. Не варете дълго зеленчуците и плодовете, тъй като това води до загуба на важни витамини, минерали и фитонутриенти.

4. По изключение яжте консервирани и сушени зеленчуци и плодове, като за предпочитане са тези, които нямат добавени сол, захар и консерванти.

5. Консумирайте храни с ненаситени мазнини (риба, авокадо, ядки, зехтин, соя, слънчогледово олио, царевично масло), а не наситени мазнини (тлъсто месо, масло, кокос, сметана, сирене, кашкавал, сланина, свинска мас).

6. Вместо червените меса, за които се появиха данни, че са канцерогенни, избирайте бяло месо от пиле и риба, които са с ниско съдържание на мазнини.

7. Избягвайте преработените меса и колбасите, тъй като те са богати на наситени мазнини, натриев хлорид, натриев нитрит, натриев моноглутамат, карагенан и на цяла плеада от оцветители, консерванти, стабилизатори и подобрители на вкуса, някои от които са опасни за вашето здраве и водят до наднормено телесно тегло.

8. Избягвайте индустриално произведените храни, защото те съдържат трансмазнини. Такива са: бързи замразени храни, пържени храни, пайове, бисквитки и маргарини.

9. Когато вкъщи си приготвяте храна, ограничете количеството на солта и соевия сос, тъй като те съдържат прекалено много натрий.

10. Ограничете дневния прием на сол между 3 и 5 g (приблизително 1 чаена лъжичка) и заменете натриевия хлорид с хималайска сол или с морска йодирана сол.

11. Избягвайте тъй наречените „леки закуски“ с високо съдържание на сол и захар.

12. Избягвайте приема на газирани безалкохолни напитки с високо съдържание на захар, фрукто-глюкозен сироп, цикламат, аспартам и други опасни за здравето ви съставки.