0

З а да види всички партии и коалиции в бюлетината, избирателят, решил да гласува на машина, ще трябва да я „разлисти“ три пъти.

За да види всички партии и коалиции в бюлетината, избирателят, решил да гласува на машина, ще трябва да я „разлисти“ три пъти.

Отбелязването става с натискане на екрана, а „разлистването“ се налага, защото на една страница могат да се показват до 12 партии и съответно техните кандидати. Това стана ясно, след като вчера Централната избирателна комисия показа образец на интегралната бюлетина, с която ще се гласува на парламентарния вот на 4 април. Беше демонстрирано и гласуване с една от машините. Те ще са общо в 9390 секции с над 300 избиратели. Представител на "Сиела норма", Стефан Митков - фирмата, която отговаря за машините - представи как действат те.

Машина ще е с ограничители, за да не се вижда вотът. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. След като я постави, на екрана на машината се зарежда визуализация на хартиената бюлетина.

Избирателите ще имат възможност да отбележат и преференция

като дадат номера на кандидата за депутат на партията или коалицията, за която са решили да гласуват. Самите имена от партийните листи обаче няма да се виждат на екрана - т.е. трябва още преди това гласуващите да са разбрали кой точно е номерът, за който искат да дадат преференцията си.

След като гласоподавателят направи избора си, натиска бутон, с който потвърждава вота си. Автоматично машината издава разписка, на която е отбелязано какъв избор е направен. Преди окончателно да завършим процедурата, може да се връщаме колкото пъти желаем.

Получената разписка трябва да се прегъне на две и да се пусне в непрозрачна урна, която събира вота само от машинното гласуване. "На разписката има и QR код, който е одитна следа. Всяка машина има три одитни следи. Нямате броене на резултати и човешкият фактор е изключен", увери Стефан Митков.

След това гласоподавателят трябва да извади картата и да я върне на комисията. Самата карта, която са ни дали, може да се използва само веднъж.

Машините разполагат със защита, която не позволява да бъдат изключени в по-ранен час, преди да е приключил изборният ден. Когато изборният ден приключи, член на комисията трябва да въведе ПИН код за спиране на гласуването. След това машината изкарва протокол с резултатите.

Машините ще бъдат доставени в секциите в събота, а на всяко място фирмата ще осигури техник.

В днешния ден демонстрация на машините ще бъде направена в два от столичните молове. Иначе бюлетините за гласуване ще са дълги около 60 см. Броят на кръгчетата зависи от броя на кандидатите за съответния многомандатен избирателен район, като те могат да бъдат максимум 36. ЦИК все още не е решила дали да обжалва решението на съда, с което се дава възможност за заснемане на броенето на бюлетините.

Една машина има капацитет за общо 440 гласувания

а за всяко устройство ще има допълнителна ролка, която да бъде презаредена в случай на нужда.

"В 69 държави ще има секционни избирателни комисии, определени са и условията за образуване на секции в лечебни заведения", каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

"На 16-и ЦИК взе решение, с което определихме условията и реда за образуване на избирателни секции в лечебни заведения. Това е допълнение към нашето решение, тъй като имахме много запитвания от по-големи болници, в които има повече граждани с COVID", заяви още Цанева. По думите й в по-големите болници ще може да се създава секция, която ще обслужва избиратели, болни от ковид, на различни етажи.

"Определихме и държавите, и местата, в които ще има секции за нашите сънародници в чужбина - в 69 държави. Секциите са между 460 и 470. Утрешният ден – 19-и, ще бъде определен окончателният брой", каза още Цанева.

В Черна гора дават вот със служебни бележки, в Португалия - с декларации

Българите в Черна гора, желаещи да гласуват, ще могат да го правят със служебни бележки, които могат да изтеглят от сайта на външното министерство. С тях сънародниците ни ще могат да се придвижват между отделни градове и общини, като е необходимо да се предоставят при поискване от съответните власти в страната заедно с български документ. В Черна гора ще има само една секционна избирателна комисия, която ще е в посолството ни в Подгорица.

Дипломатическата ни мисия в Португалия пък предоставя декларация на португалски език, която има за цел да осигури свободното придвижване до секциите. Тя може да бъде изтеглена от секцията за посолството ни в Португалия на сайта на външно министерство, като декларацията трябва да бъде представена при поискване пред полицейските власти.

Подаваме до събота заявление за настоящ адрес

Желаещите да гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес имат само още ден, за да подадат заявление за това. Вчера от ЦИК напомниха, че срокът за депозиране на документа изтича на 20 март, събота. Дотогава се подават не само заявление за издаване на удостоверение за гласуване на друго място, а и за гласуване с подвижната избирателна кутия.

С писмо на комисията до кметовете на общини е указано да се организират дежурства в общинските администрации на 20 март до 17.30 часа.