0
  • Пускаме сигнали до МВР за изборни нарушения по телефона или мейла
  • Партиите със срок до 10 март да подадат данни към регистъра на Сметната палата

Малко над 21 стотинки ще струва бюлетината за вота на 4 април. Това става ясно от офертата, която Печатницата на БНБ е дала на ЦИК за изработката на бюлетините по обществената поръчка за отпечатването и доставката им.

  • Пускаме сигнали до МВР за изборни нарушения по телефона или мейла
  • Партиите със срок до 10 март да подадат данни към регистъра на Сметната палата

Малко над 21 стотинки ще струва бюлетината за вота на 4 април. Това става ясно от офертата, която Печатницата на БНБ е дала на ЦИК за изработката на бюлетините по обществената поръчка за отпечатването и доставката им.

По традиция преди да се стигне до сключването на договор, от ЦИК ще проведат преговори с БНБ за цената и е възможно тя да бъде свалена. На предходните парламентарни избори през 2017-та цената на една бюлетина е била малко над 18 стотинки. Тогава обаче и прогнозната цена за изработката им бе по-малко - малко над 1,42 млн. лева общо за всички. Сега

заложената от ЦИК сума е близо 1,55 млн. лева.

Тепърва ще се определи и точният тираж. В момента прогнозният е за общо 7, 535 млн. бюлетини – както за страната така и за тези зад граница. Тези за чужбина, по предварителната заявка на външно министерство, са около 350 000. На този вот поръчаните бюлетини са по-малко. През 2017-та са били заложени малко над 7,842 млн. броя.

От БНБ посочват, че цената включва и всички разходи като мита, такси, застраховки, опаковка, както и транспортни разходи до областните центрове и до външно министерство. От Печатницата на БНБ вече докладваха на ЦИК,че са поръчали нужната апаратура, която ще се ползва за перфорацията на бюлетините. Именно по нея в деня на вота, членовете на секциите трябва да се откъснат крайчето с номера, който да се пусне в отделна кутия за отрязъците. От ЦИК дори питаха дали тази перфорация може да бъде хоризонтална, а не наклонена , както досега. От БНБ обаче отговориха, че вече са поръчали тези части към машините и такава промяна може да забави изработката на бюлетините. Според документацията на поръчката крайният срок за доставка по райони за бюлетините в страната е 2 април, а Външно трябва да получи своите за вота в чужбина най-късно до 20 март.

Иначе вчера Сметната палата отвори Единния регистър, в който всяка формация трябва да подава информация относно финансирането на кампанията и даренията за вота на 4 април. За да бъдат включени в системата обаче, партиите имат срок до 10 март да предоставят някои данни. Сред тях са трите имена, ЕГН и адрес на дарителите, видът, целта и

стойността на направените дарения.

Наред с това ще трябва да се впишат и имената на фирмите и видът на техните дарения. Иска се информация и за онези кандидати, които сами са дали пари за кампанията. Сред нужните документи са и декларациите за произхода на средствата, когато общият размер от едно физическо или юридическо лице надхвърли една минимална работна заплата. Същото важи и когато парите са предоставени от кандидат или член на инициативен комитет. Партиите са длъжни да дадат и наименованията на социологическите и рекламните агенции, с които участникът работи. По време на предизборната кампания партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да изпращат в 7-дневен срок новопостъпилата информация. Междувременно МВР откри денонощна телефонна линия, на която да се подават сигнали за изборни нарушения или евентуални престъпления - 02/90 112 98. Тя ще работи до 5 април – ден след изборите. Освен на нея гражданите ще могат да пращат сигнали и по мейл – zbori2021@mvr.bg. От ведомството уточняват, че е създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите, а откриването им е част от мерките за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните избори.

Кой с какви лозунги ни агитира за вота

Предизборната кампания вече тече и основните формации, които ще се борят за одобрението на избирателите, вече активно агитират, особено в социалните мрежи. Началото на кампанията бе дадено на 5 март, но какви са посланията и лозунгите на основните играчи на вота на 4 април? От управляващата в момента партия ГЕРБ са заложили на слогана " Работа, работа, работа". Този израз се и използва редовно и от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов при обиколките му из страната, с които показва какво е свършено за последните 4 години. Дори на част от плакатите, пуснати в социалните мрежи за различните райони, лозунгът на партията е написа с почерка на самия Борисов.

От БСП пък залагат на "С грижа за хората", а в материалите си в социалните мрежи, призовават хората да гласуват машинно на вота. "Рестарт на държавата" е слоганът на ДПС. От доста време от движението призовават за партиите да се обединят около програма за ускорено икономическо развитие на страната. Патриотите от ВМРО пък традиционно ще използват "България над всичко", но към него сега добавят " Доходи, семейство, сигурност". Подобен подход имат и от другата патриотична коалиция "Воля- НФСБ". Те ще печелят гласове с "България над всичко! Гласувайте ни задачи!". "Има такъв народ" на шоумена Слави Трифонов пък са решили да изберат "Решаващият глас си ти". От коалицията "Изправи се.Мутри вън" още не са посочили какъв е техният лозунг, но самото име на формацията звучи като такъв. "Демократична България" на свой ред залага на "България може много повече", от "Републиканци за България на "За Държава с правила", а от "Възраждане" - "Повярвай в България".