0

М ашините не са страшни, хората да излязат и да гласуват. Това коментира от Добрич бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, където бе на партийно събрание заради изборите.

Машините не са страшни, хората да излязат и да гласуват. Това коментира от Добрич бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, където бе на партийно събрание заради изборите.

Напомни ниската активност на частичния вот тази неделя - 27 %. "Дето се казва 5 гласа решават първенството", каза той и поясни, че партията има готовност и програма.

По думите му жаждата на власт на опонентите им била голяма. Това според него свършвало зле и даде за пример създаването на Тройната коалиция. Поясни, че не случайно всяка демократична държава има системни партии, които се изграждали с години. Поясни, че иначе щяло да стане като с Италия, където се сменяли премиер след премиер  и натрупали огромен дълг. Те обаче били в Еврозоната. Напомни, че страната ни е в банковия съюз и чакалнята на еврозоната. Убеден бил ,че служебното правителство щели да провалят и влизането ни в еврозоната. "Ние сме готови за еврозоната. Това е едно сигурно нещо.", каза той.

Иначе относно вота добави, че изборите щели да бъдат манипулирани. Със същите машини Мадуро бил спечелил изборите във Венецуела. "Но да не ви пука – втори, трети , пети, докато залите са пълни, няма от какво да се страхувате", обърна се той към актива.

Напомни, че компромата с чекмеджетата бил подготвян още преди две години. "Издебнаха ме. ГЕРБ без лидер, е на половина ГЕРБ", каза той и поясни, че още малко им трябва - преорганизиране на партията и нейното подмладяване.

Борисов покани политическите си опоненти на открит дебат. Той ги призова да покажат „какво по-различно имат". Повод за коментарът му се оказа призивът на Слави Трифонов за вота - "Нещо от другото". Затова Борисов попита: "Какво ще е това. Ще повторим печалния рекорд на БСП, които я е фалирала 25 банки".  Напомни за фалирането на КТБ и как са се справили и с тази криза. "С голяма радост бих се срещнал пред публиката кое е другото. Не ти харесвам планът - ето го моя. Ти искаш еди какво си, ние един какво си", каза Борисов.

В началото Борисов започна да изброява постиженията на ГЕРБ и предишното правителство, както и пандемията. По думите му медиците ни се справили най-добре в Европа. Стигали сме до 40 000 ваксинирани на ден. Изрази разочарованието си от промяната на ваксинационния план. "Какво им беше, че да го объркат и него", каза Борисов и добави: "Вместо 4 млн. ваксинирани, ние лежим на кълката, че сме го прекарали". Заяви, че Делта щамът е опасен, ще дойде и дори вече е у нас.

Напомни, че двойно увеличили заплатите на учителите. Именно затова сега обещава до края на следващия 4 - годишен мандат и  двоен скок за тези на медиците.

Иначе за 1 месец служебното правителство, освен чегъртането, заменили грантовете за бизнеса с кредити. Именно предишното правителство заложило в бюджета парите за 5 % увеличение на пенсиите. "Сложихме толкова буфери, че хем да минем през кризата, хем да не взимаме заеми", увери Борисов. Разкритикува служебния кабинет, че бавят изграждането на магистрала "Хемус", както и с внасянето на плана за възстановяване. По него Гърция вече разполагала с 60 млрд. евро. България трябвало да вземе 50 млрд. Така ако планът заработел, парите от бюджета щели да отидат за скок на доходите на медиците, учителите, в едно с тези на полицаите и армията. Напомни, че при правителството на ГЕРБ доходите били увеличени двойно, дали над 2,4 млрд. лева за нови изтребители, над 1 млрд. лева влезли в училищната инфраструктура.

По-късно във Фейсбук написа: "Една армия не трябва да се праща в боя. А да се оглави! От ГЕРБ сме сами срещу всички. И то не защото сме по-лоши. А защото сме по-добри. От нашата сянка останалите не могат да пораснат. Затова с реваншизъм, компромати и парадоксална злоба коалицията на Радев атакува властта. Искат я на всяка цена. Мъдрият български народ отдавна е казал: "Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш". В последния парламент се изплашиха от отговорността. И като слушам плановете на ортака на Радев - Слави Трифонов, да дезертира - в ГЕРБ трябва да сме готови да извадим страната от поредната криза".