0

С воеобразно жури от 2000 млади зрители от 32 държави избра филма на италианския режисьор Стефано Чипани „Брат ми преследва динозаври“ (Италия-Испания) за победител за наградата на младата публика на Европейската филмова академия за 2020 г.

Своеобразно жури от 2000 млади зрители от 32 държави избра филма на италианския режисьор Стефано Чипани „Брат ми преследва динозаври“ (Италия-Испания) за победител за наградата на младата публика на Европейската филмова академия за 2020 г.

12-14-годишни ценители на киното от 55 града в Европа, включително и София, дадоха своя вот онлайн за определяне на филма лауреат, като условието бе да са изгледали и 3-те номинирани заглавия. Другите две бяха „Рока променя света“ (Германия) и „Моето невероятно лято с Тес“ (Нидерландия-Германия). Тийнейджърите са имали възможност да обсъдят видяното в различни видео групи и след това да гласуват онлайн.

По време на 30-минутната виртуална церемония по награждаването, предавана на живо на сайта yaa.europeanfilmawards.eu, спечелилият режисьор Стефано Чипани благодари на своите привърженици и продуценти и възкликна: „Не знам какво да кажа, толкова съм развълнуван!“

С подкрепата на програмата на ЕС „Творческа Европа – Медиа“ номинираните филми ще са достъпни за младите зрители през цялата година на сайта на наградите.

“Брат ми преследва динозаври“ на Стефано Чипани е с италианските топактьори Алесандро Гасман, Изабела Рагонезе, една от любимките на Алмодовар – характерната испанка Роси де Палма и др. В този филм за порастването Джио, по-малкият брат на Джак, е със синдром на Даун. Джак е убеден в това, което родителите му винаги са казвали – Джио е специален и притежава суперсили. Възхищението към неговата различност и особено към неговия специален интерес към динозаврите постепенно се превръща в срам. Когато Джак отива в гимназия и среща там първата си любов Ариана, той се опитва да скрие от нея своето различно братче и дори официално го „обявява“ за мъртъв, без въобще да се замисли какви могат да бъдат последствията от неговото поведение. 33-годишният режисьор Стефано Чипани прави своя дебютен филм по автобиографичния роман на Джакомо Мацариол, преведен на няколко езика и продаден в 300 000 тираж.