0

Д есертът често се оказва най-трудното нещо, което можем да измислим за хапване през уикенда. Тези, които имат възможност, могат да погледнат идеи какво сладко да се направи у дома, ние ги забелязахме в az-gotvia.bg.

Тиганици с ракия

Продукти:

2/3 ч.ч. кисело мляко

1 яйце

2 с.л. захар

1 щипка сол

1 и 2/3 ч.ч брашно тип 650

1 пакетче бакпулвер

1 с.л. ракия

олио за пържене

пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Пресяваме брашното в купа. В друга купа разбиваме с вилица яйцето със захарта и брашното. После добавяме киселото мляко при яйцето и продължаваме да разбъркваме до гладка смес. Бакпулверa го смесваме с брашното и разбъркваме. Постепенно прибавяме брашното с бакпулвера при другите продукти и разбъркваме до еднородна смес. Най-накрая слагаме ракията и пак разбъркваме много добре. Загряваме олио в тенджерка на котлона. Слагаме повечко олио. Трябва олиото да е добре сгорещено. Пържим на средна температура тиганиците. Взимаме си супена лъжица и загребваме от сместа. Слагаме в горещото олио и като се изпържи от едната страна, леко обръщаме с лъжицата. В тенджерката пържим едновременно 5 броя. Получават се кръгчета с приятна коричка. Слагаме в чиния, като се изпържат, и ръсим с пудра захар.

Целувки на водна баня

Продукти:

5 белтъка от средно големи яйца

450 г ситна захар

3 ванилии

Приготвяне:

Пригответе тавата, в която ще печете, застелете отгоре с кухненска хартия. Формичка за тулумбички фиксирайте с тиксо в ъгъла на здрава достатъчно голяма торбичка, за да поберете цялото количество целувчена смес. (Две тенджери, едната по-голяма и една по-малка да влизат една в друга. И един часовник, за да засечете времето.) В голямата тенджера налейте вода до половината и сложете на котлона да се загрява. В малката тенджера сложете белтъците и разбийте с миксер на висока степен за 1 минута, прибавете захарта на 3 пъти, след това ванилиите и бийте още 1 минута, поставете тенджерката в голямата, но дъното да се опира във водата. Разбийте още 15 минути без значение в коя посока въртите. Ако водата заври през това време, изключете котлона. Сместа става гъста - като обърнете тенджерата да не пада нищо. Ако остане неразбита захар в целувчената смес, при печенето се стопява. В приготвената торбичка сложете сместа и шприцовайте върху хартията, каквато форма и големина желаете, може да поръсите с орехи. Включете фурната на 100 градуса и сложете целувките да се пекат. За около 1 час са готови, като ги бутнете с пръст, да се отлепват, когато започва да излиза течност от ръбовете или плюнчат, те са готови. Отдолу да са леко бежови, да не се изсушат много и да бъдат с крем отвътре. Торбичката с шприца се измива, подсушава и се ползва до следващия път.

Пояснение: На 1 белтък - 90 г ситна захар.

Чийзкейк в буркани

Продукти:

1/2 бурканче домашно сладко от ягоди

10 бутер бисквити

3 с.л. масло с маргарин

1/3 кофичка (от 400-грамовите) заквасена сметана

1/2 кофичка от 200 г 12% крем за мазане

3 бурканечета с вместимост 200 мл

1/2 ч.л. (тръстикова) захар

Приготвяне:

Начупваме бисквитите и ги слагаме в блендера заедно със захарта на фин пясък. Слагаме ги в купичка заедно с маслото и разбъркваме много добре, за да стане сместа влажна. Измиваме 3 малки бурканчета (от старите от бебешки пюренца) с вместимост 200 мл всяко. Изсушаваме добре бурканчетата. В друга купичка слагаме 1/2 кутийка крем за мазане и 1/3 кофичка заквасена сметана. Разбъркваме да стане гладко без бучици и да се смесят добре сметаната и кремът. Делим бисквитената смес на три. С ръце оформяме нещо като питки. На дъното на бурканчетата разпределяме по равно от бисквитената смес и натискаме да се изравни по дъното с малка чаена лъжичка. Следва млечната смес по равно в трите бурканчета. И накрая слагаме от ягодовото сладко, отново с чаена лъжичка. Затваряме бурканчетата с капачки и слагаме в хладилника за 5-6 часа.

Охлювчета с кокос и масло

Продукти:

За тестото:

1 ванилия

365 мл прясно мляко

14 г суха мая

70 г захар

660 г брашно

сол

70 г масло

1 яйце

За пълнежа:

5 с.л. масло

100 г кокосови стърготини

200 г захар

Приготвяне:

Затопляме леко млякото. Маслото го изкарваме на стайна температура преди това. При млякото добавяме ванилията, захарта и сухата мая. Разбъркваме. Пресяваме брашното, защото така става по-добре. Изсипваме брашното в дълбока купа. Към него слагаме сол. Правим в него кладенче. Сипваме в кладенчето млякото - 365 мл, маслото - 70 грама, и яйцето. Замесваме меко и гладко тесто. Оставяме го да втаса на топло за 30 минути. След като е втасало тестото, го слагаме върху набрашнена маса. Разточваме го с форма на правоъгълник. Правим пълнеж от масло, кокосови стърготини и захар. Слагаме съставките за пълнежа в купа и разбиваме с миксер, като първо разбиваме меко масло 5 с.л. и захар и после прибавяме стърготините. Върху разточения лист с размери около 40 на 30 см мажем от пълнежа. Първо нанасяме равномерно и после намазваме с лъжица. Навиваме намазания лист на дълго руло. Режем рулото с дебелина през 7 см. Подреждаме рулцата, приличащи на охлювчета, в тава. Намасляваме тавата преди това. Подреждаме на малко разстояние едно от друго в кръг, трябва да имаме предвид, че като бухнат и се изпекат, те ще доближат и няма да са сплескани, ще си останат кръгли. Оставяме ги на стайна температура за 20 минути. Печем ги в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Мъфини с какао и шоколадов крем

Продукти:

2 яйца

1 ч.ч. прясно мляко

2/3 ч.ч. захар

1 ч.л. кафява захар мусковадо

3 с.л. какао

5 с.л. шоколадов крем

1/2 ч.ч. олио

2 ч.ч. брашно

12 ч.л. с връх шоколадов крем за пълнеж

1/2 пакетче бакпулвер - от 15 г

Приготвяне:

Половин пакетче бакпулвер от 15 г го слагаме в купа с 2 ч.ч. брашно и го пресяваме с цедка или малко сито. В купа разбиваме с миксер 2 яйца, 2/3 ч.ч. бяла кристална захар и 1 ч.л. кафява захар за аромат. След като стане на пухкава смес, добавяме 1 ч.ч. прясно мляко и половин ч.ч. олио и продължаваме да разбиваме. Прибавяме брашното малко по малко и разбиваме. Най-накрая слагаме какаото и шоколадовия крем и отново разбиваме с миксера до еднородна гладка смес, като гледаме шоколадовия крем да се смеси добре с другите съставки. Слагаме книжни кошнички в 12 формички за кексчета или във форма за 12 мъфини. Изсипваме от сместа до половината във всяко. После по средата слагаме по 1 ч.л. с връх шоколадов крем във всяко. Следва отново от кашата, докато се запълнят формите. Печем мъфините в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.

Щрудел с ябълки и банан

Продукти:

5 ябълки (сладки)

1 банан

1 ч.ч. захар

1 пакет кори за баница

1/2 пакетче канела

олио за ръсене

1 пакетче ванилия

1/2 ч.ч. орехи

пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Смиламе орехите. Смесваме захарта с канелата в купа. Обелваме ябълките и махаме семките. Настъргваме с ренде ябълките в съд. Изстискваме ябълките с ръце в друг съд, за да се отцеди сокът им и да не стане щрудела мокър. Обелваме банана и го режем на много малки парчета. Смесваме плодовете. Разстиламе корите за баница върху работния терен. Върху корите разстиламе от плодовата смес. После слагаме малко орехи и най-накрая захар с канела. Взимаме две кори и навиваме на руло. Намазваме с олио продълговата тава и нареждаме рулата. Поръсваме рулата с олио и печем в загрята на 180 градуса фурна. След като са се изпекли, ги вадим и покриваме с кърпа. С остър нож режем щрудела на парчета и поръсваме с пудра захар.

Ябълков пай

Продукти:

4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече)

2 яйца

1 в.ч. захар

1 в.ч. брашно

1 пакетче бакпулвер

3/4 в.ч. кисело мляко

3/4 в.ч. олио

Приготвяне:

Продуктите, без ябълките, се слагат последователно и се разбъркват до получаване на еднородна смес. Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тава (кръгла). Върху сместа се слагат ябълките, нарязани на тънки филийки, а след това се пече на умерена фурна. По желание се поръсва с пудра захар при сервиране - за предпочитане, когато сладкишът е изстинал добре. Може да се поднесе и с бита сметана.