0

„Сезонът на мухите“ е на път да навлезе с пълна сила, а с това се увеличава рискът от проблеми при животните, причинени от стреса – преждевременно отелване, мастит и др.

„Сезонът на мухите“ е на път да навлезе с пълна сила, а с това се увеличава рискът от проблеми при животните, причинени от стреса – преждевременно отелване, мастит и др.

Летящите насекоми могат да предават от едно животно на друго освен патогените на мастита и други вирусни заболявания, като напр. болестта син език, предупреждава сайтът „Овцевъд-козевъд“.

Защита

Добрата новина е, че Crystalix® Garlyx осигурява естествен начин за защита на говеда и овце от летящи и хапещи насекоми. Продуктът е специално разработен, за да запазва продуктивността на животните през летните месеци чрез стимулиране на приема на храна и подобряване на храносмилателните процеси.

Естествените високосерни съединения в чесъна действат като репелент против мухи и други хапещи насекоми според д-р Иван Миланов от HL-TopMix.

Кофите за близане Crystalix® Garlyx могат да бъдат удобно поставени в полето през целия сезон на пашата.

Кожата

Crystalix® Garlyx действа, за да направи кожата на животните по-малко привлекателна за ухапване от насекомите. В такива случаи е по-малко вероятно животните да бъдат обезпокоявани и те се хранят спокойно.

Натуралният извлек от чесън се приема от животните с всяко близане и след няколко дни чесънът започва да се отделя през порите на кожата. Това създава невидима бариера около животните против мухи и други хапещи насекоми.

Цинк

Д-р Иван Миланов допълни: „Garlyx също така съдържа пълен набор от витамини, минерали и микроелементи, за да балансира недостатъците на храненето с пасищна трева. Високите нива на цинк, съдържащ се в продукта, също помагат за поддържането на целостта и здравината на кожата, което е допълнителна бариера срещу ухапвания от насекоми.” Обикновено приемът на Crystalix® Garlyx от младите животни е 100 г - 150 г на животно на ден. Еквивалентните стойности за овцете са 30 – 40 г на глава на ден. Препаратът се предлага в 22,5 кг кофи и 80 кг легени.