0

М ашината, която е спряла в Сърница след 10.30 ч., не е спряла вследствие на температурата и всъщност температурата не е била толкова висока в помещението - категорична беше зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Машината, която е спряла в Сърница след 10.30 ч., не е спряла вследствие на температурата и всъщност температурата не е била толкова висока в помещението - категорична беше зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Тя заяви, че за следващите избори ще препоръча да се търсят помещения, в които да не се повишава толкова много температурата.

Едната от машините е спряла поради технически причини - защото в продължение на 5 минути никой не е гласувал.

"Категорична беше председателката на общинската комисия, че машината не е спряла вследствие на прегряване, след това са осигурени вентилатори, но е имало и отворени врати и прозорци, за да се охлажда помещението", каза още зам.-председателят на ЦИК.

По думите й навсякъде гласуването върви спокойно, няма напрежение, няма спрели машини, няма получени сигнали, с изключение на този от Сърница.

Матева уточни, че тези машини се използват за гласуване в държави от Южна Америка, където няма климатизация на помещенията, там се гласува включително в джунглите, в планините и не е проблем за машината да работи при висока температура.

Регистрираната избирателна активност в Благоевград към 13.30 ч. е 10-11%.

"Утре ще тръгнат към всички районни избирателни комисии по три машини във всеки район и се надяваме кметовете на общини, областни управители, районните комисии да организират такива пробни гласувания, за да могат всички избиратели, които искат да видя машина, да гласуват на нея преди изборите", каза още Матева.

Тя не се нае да прогнозира каква ще бъде избирателната активност на 11 юли.