0

Ц ИК започна обсъждане за окончателния брой на секциите в чужбина. Крайният срок за приемането на това решение е 19 юни.

ЦИК започна обсъждане за окончателния брой на секциите в чужбина. Крайният срок за приемането на това решение е 19 юни.

От думите на докладчика Цветозар Томов стана ясно, че в проекто-решението са записани общо 799 секции в 69 държави.

Преди повече от месец ЦИК обяви част от тях - т.нар. автоматични секции, които са 568.

На места от ЦИК не са приели предложения за редуциране на секциите. Такъв е примерът за тези в посолството във Виена, където според ЦИК ще са три,а външно са предложили да са само 2-ве.

За Германия все още няма разрешение за откриване на секциите извън посолствата, затова за там ЦИК ще ги обяви под условие. Ако няма разрешение до 30 юни, на 1 юли ще бъдат закрити. Иначе в Германия са предвидени 115 секции. Така във Фюрт и Нюнберг ще има общо 3 секции, вместо само 2.

В гръцката столица Атина пък секциите ще са 6.

Няма да има секция в ирландския град Шанън. Там секцията е била автоматична, но в момента там няма БГ общност и нито едно заявление от нашенци. Секция ще има в близкия град Енис. В подобна хипотеза за 2 секции във френски села и 3 в испански - Алмонте, Логроньо, Палос дела фронтера.

В културен център "Зорница" в Канада няма как да има секции, защото не отговаря на здравните изисквания на местните власти. Затова тя ще бъде преместена Монреал - южен бряг. В Малайзия няма да има секция, защото местните власти са забранили откриването на секции.

В холандския град Хага ще има три секции. В Нова Зеландия пък имат много хора с изтекли документи.

Обедненото кралство е рекордьор по секции - 135. Секцията в Караван парк ще се обедини в тази в Дънди, тъй като това наистина е парк за каравани, където няма условия за секции. "Досега не бяхме правили секция в каравана', пошегува се Томов, като добави, че този парк се намира на 10 км от Дънди.

В САЩ основите проблеми са свързани с намиране на помещения, където както в Канада има по-строги изисквания на здравните власти. В посолството във Вашингтон вместо планираните две, ще има само една. За сметка на това най-вероятно ще бъдат пратени две машини тъй като там на последния вот са гласували над 600 души.

По план там където има гласували над 300 души или подадени над 300 заявления ще има по една машина, където гласувалите са над 500 - и по второ устройство.

Очаквайте подробности!