0

Ц ИК разреши драмата с гласуването на пострадало от потопа семейство в Мизия. Теменужка и Тончо Берчеви ще могат да упражнят правото си на вот в габровското село, в което са се преселили, съобщи секретарят на общината в Мизия Десислава Лехчевска.

Теменужка и Тончо останали без том при наводнението преди две години и отишли да живеят при роднини в габровско. Те обаче не спазили едномесечния срок да се регистрират по настоящ адрес. Така, когато преди дни отишли да подадат заявление за гласуване разбрали, че ги няма в избирателните списъци. От тамошното кметство пък им обяснили, че не съществуват в системата на ГРАО, защото адресът им в Мизия е заличен.

От общината в Мизия обясниха, че са заличили общо 17 адреса на рухнали от бедствието къщи. Това е станало служебно, защото го изисква законът. Съобщението било публикувано на сайта на общината през лятото. Залепено било уведомление и на сградата. Жалби за проблеми с гласуването от останалите 16 домакинства с изтрити адреси няма, успокоиха от общината. Те или са си актуализирали регистрациите, или са останали да живеят в Мизия.