0

На автомобилното изложение в Париж Citroen прави важна стъпка в развитието си с премиерата на един много важен за Европа модел – новия С3. Третото поколение на градския модел е символ на новия устрем на Citroen и илюстрира способността на марката да внесе глътка свеж въздух в В-сегмента със стилен дизайн и осигуряващ удобства, благодарение на предлаганите комфорт и технологии. Освен новия Citroen С3, представен като световна премиера, на щанда на марката е изложен и прототипът Cxperience, който представлява нов концептуален автомобил с характер, разкриващ нови услуги и технологии, перфектно свързани с новото време. Смайващият прототип Cxperience разбива стереотипите за дизайн и комфорт в луксозния клас автомобили, демонстрирайки международното присъствие на Citroen във всички сегменти. Освен него посетителите ще видят и състезателния вариант на новия Citroen C3 WRC, готов за Световния рали шампионат през 2017 г.

Състезателният Citroen С3 WRC е готов за надпреварите на Световния рали шампионат през 2017 г.

Новият Citroen С3 е оптимистичен, хуманен и интелигентен, като въплъщава основните ценности на марката. С отличаващия се дизайн и колоритна външност, той прелива от неизчерпаема свежест и оптимизъм, които ще разтърсят пазара. Визуално новият модел С3 прилича много на умален С4 Cactus. Плавният профил, графичният подпис и чудесните цветове го правят неоспорим пример за подражание. Това е един достъпен модел насочен към широк кръг от хора, който може да отговори на всеки индивидуален вкус и желание. За двуцветния екстериор има избор от девет цвята на каросерията и три цвята на покрива. Има избор на цветове за рамките на фаровете за мъгла, огледалата, графиката на задната колона и защитните протектори Airbump.

Дължината на Citroen C3 е 3,99 м, широчината – 1,75 м, височината – 1,47, а междуосието е 2,54 м.

Отвътре клиентите могат да избират между четири различни тонални пакета и дълъг списък с аксесоари. Просторният салон е подчертан от тапицерията и ергономичното табло. Панорамния покрив облива салона със светлина, а в него са разпределени пространствата за вещи. Новият Citroen С3 предлага най-съвременни технологии, като системата ConnectedCam, напълно интегрирана и свързана HD-камера, която филмира преживяванията на пътя за незабавно споделяне в социалната мрежа или за по-късни разглеждания, или дори като доказателство в случай на инцидент например.

На вратите на новия Citroen С3 има еластични защитни капсули Airbump от полиуретан.

Системите в помощ на водача включват триизмерна свързана навигация с гласово разпознаване, камера за заден ход, предупреждение при неволно напускане на лентата на движение, наблюдение на мъртвата зона на огледалата. Ефективността на новия Citroen С3 обхваща и нови двигатели с максимални ефективност и динамика. Двигателната гама включва три 3-цилиндрови бензинови двигателя PureTech - 1.0 (68 к.с.), 1.2 (82 и 110 к.с.) и два 4-цилиндрови турбодизелови мотора - 1.6 BlueHDi със 75 и 100 к.с. Всички те са оборудвани с старт/стоп система и се комбинират с механична и 6-степенна автоматична скоростна кутия.

За по-добра ефективност в предната броня на Cxperience има управляеми отвори за въздух и клапи.

Освен новия С3, на щанда на Citroen в Париж е изложен прототипа Cxperience, който разкрива колко технологични ще са моделите на марката в бъдеще. Концептуалният хечбек е с дължина 4,85 м се отличава със своя двуобемен силует и с врати, които се отварят в противоположна посока и предлагат спираща дъха гледка към просторен и луксозен интериор, предполагащ висок комфорт на борда. За задвижването на концептуалния Cxperience се използва бензинов двигател с мощност от 200 к.с. и допълнителна енергия от 80 кВт, доставяна от електромотор, за да предложи на концептуалния автомобил сумарна мощност до 300 к.с., като в същото време допринася за опазването на околната среда. При шофиране в града Cxperience може да премина в 100% електрически режим с автономен пробег от 60 км и има акумулатор с капацитет 13 кВтч, който може да се презареди само за няколко часа.