Ф ирмата на забегналия в Белград покрай грабежа на КТБ ексбанкер Цветан Василев „Бромак“ ЕООД е дарила 31 515 евро на сдружението Национално движение „Русофили“, с председател Николай Малинов, за изработване на 200 паметни знака „Самарски кръст“ като юбилеен знак за връчване в чест на 135-ата годишнина от Освобождението на България. Това става ясно от договор за дарение от 15 януари 2013 г., подписан в София. Документът бе публикуван на страницата на държавното обвинение като част от доказателствата по разследването на шпионския скандал с разрешението на наблюдаващия прокурор по делото.

Фирмата на забегналия в Белград покрай грабежа на КТБ ексбанкер Цветан Василев „Бромак“ ЕООД е дарила 31 515 евро на сдружението Национално движение „Русофили“, с председател Николай Малинов, за изработване на 200 паметни знака „Самарски кръст“ като юбилеен знак за връчване в чест на 135-ата годишнина от Освобождението на България. Това става ясно от договор за дарение от 15 януари 2013 г., подписан в София. Документът бе публикуван на страницата на държавното обвинение като част от доказателствата по разследването на шпионския скандал с разрешението на наблюдаващия прокурор по делото.

Досъдебното производство срещу Малинов бе образувано на 9 юли за това, че през януари 2014 г. той се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин. Разпитани са свидетели, извършено е претърсване изземване и личен обиск, изготвени са две компютърно-технически експертизи, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи. На 10 септември Малинов бе привлечен като обвиняем и му беше определена мярка за неотклонение гаранция от 50 000 лв., която е внесъл. Два дни по-късно с разрешение на наблюдаващия прокурор прокуратурата разгласи докладна записка на руски език, изготвена от Малинов, в която в качеството на председател на Национално движение „Русофили“ у нас е изложил вижданията си за геополитическа преориентация на България и стратегия, чрез която да бъде постигната. Прокуратурата публикува и документи, касаещи КТБ АД, „Дунарит“ АД и ЕМКО ЕООД. Междувременно от изявление на ръководствата на държавното обвинение, МВР и ДАНС във връзка със скандала стана ясно, че приближеният до Кремъл олигарх Константин Малофеев и съветският генерал от ГРУ Леонид Решетников са подготвяли пълзящ преврат с крайна цел геополитически завой на страната ни и превръщането й от прозападна държава с евроатлантически профил в сателит на Русия. Основен двигател у нас на „Плана България“, както условно е бил кръстен проектът, е бил именно бившият соцдепутат, ексиздател на партийния вестник на БСП „Дума“ и председател на движение „Русофили“ Николай Малинов, а за целите на реализирането на заговора са били прехвърлени активи от Цветан Василев.

В петък прокуратурата разгласи още от доказателствата по делото. Едно от тях е договор за предоставяне на услуги, подписан в Москва на 9 декември 2013 г. Възложител по него е Федералното държавно научно бюджетно учреждение Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ), представлявано от директора му Леонид Решетников, и еднолично дружество с ограничена отговорност на Николай Малинов за търсене, подбор, обработка и предоставяне по електронна поща на репортажи, журналистически коментари, анализи, статии и анкети, които отразяват теми и аспекти от вътрешната и външната политика на България, балканските страни и ЕС. Срокът на договора е от 1 януари до 30 ноември 2014 г. Материалите трябвало да бъдат с обем от 15 до 24 печатни листа най-малко един път месечно. Сумата за цялостното изпълнение на услугата е 2 200 000 рубли, или около 60 000 лв., на няколко транша по банков път, пише в договора. Изпълнителят декларирал, че носи отговорност за достоверността на предоставените материали. Двете страни по договора се задължили да спазват в режим на поверителност сведенията, получени от едната страна към другата при изпълнението на договора. За поверителна се считала информацията за хода на изпълнение на договора, резултатите от изпълнението, както и информацията, която страните си предават взаимно. При неизпълнение на задълженията страните по договора се натоварили с отговорност съгласно руските закони. Прокуратурата публикува и докладната записка на Малинов на български език. Тя е озаглавена „Необходимата геополитическа преориентация на България, или това, което наричаме „Проектът България“. В нея Малинов твърди, че повече от четвърт век България е „изцяло под ударите на САЩ“, че се потъпква историческото самосъзнание на българите, че се насажда нихилизъм към славянството и православието и се разкъсват естествените исторически и културни връзки между България и Русия. Според Малинов Западът е нахлул в България и са били унищожени напълно армията и стопанството ни, както и че под натиск страната е била вкарана в НАТО. „В България съществува очебиен политически парадокс – 80% от българите се самоопределят като русофили, а управлението на страната вече четвърт век е васално подчинено на Вашингтон и Брюксел“, кахъри се Малинов. В същото време председателят на сдружението докладвал, че се създават и поддържат интернет сайтове, както и аналитичен център „тинк-танк“, и изграждали своя телевизия. Като необходимост той заявява да бъде овладяна „Виваком“ чрез съдействие на Внешторгбанк и намиране на инвеститор, който да купи компанията, но тя да остане под руски контрол. Заявява и необходимост от развитие на политическа партия, която да присъства в българския парламент и да се бори за геополитическа преориентация на България. Малинов заявява още, че трябва да има руска подкрепа за русофилите у нас, която се изразява в заемане на печеливши отрасли от икономиката на България.

Резултатите от компютърно-техническа експертиза на мобилен телефон, иззет от сдружението на русофилите, пък показват, че той е бил ползван от бившия депутат от БСП Юри Борисов, който беше разпитан като свидетел по случая. От устройството са извлечени документи, изображения, видео- и аудио -файлове, част от които са записи на телефонни разговори. Анализът на информацията показва, че някои от разговорите чрез програми като WhatsApp, Viber и Messenger може да имат връзка с предмета на делото – шпионаж в полза на Русия. Петият документ, публикуван на страницата на прокуратурата, е споразумение от 10 февруари 2015 г. между издателство „Российская газета“ и вестника, издаван от Малинов в София, за публикуването на материали под формата на рекламни карета и приложения в изданието и неговия сайт. Материалите трябвало да бъдат от руски печатни медии. За услугата руснаците се наели да плащат на българския издател 450 000 рубли месечно, а цялата сума да достигне 900 000 рубли.