0

Л ора и Стоян творят изключително вкусни и интересни ястия с минимални усилия и продукти, които обикновено се намират във всяка кухня. Така и в започващият днес по 24Kitchen нов, 6-и поред сезон на „Бон Апети“, който ще върви всеки делник половин час преди обед. Но освен лесни и вкусни рецепти, Лора и Стоян дават и някои също толкова вкусни, но и по-сложни. Погрижили са се да представят на зрителите специални, празнични рецепти с интересен вкус и атрактивна визия. Но преди всичко са тези рецепти, които всеки може да си приготви.

Всеки един от 20-те епизода включва три рецепти. Първата най-често е салата, супа или предястие. Втората обикновено е основно, а третата – десерт. В някои от епизодите са представени и тестени изделия като баница, пита, хляб и др.

В рецептите на двамата майстори готвачи се промъкват вкусове, събирани с години от близо и далеч, интересни техники на готвене и много професионални съвети.

Акцент и в този сезон са рецептите, вдъхновени от кухнята на Близкия изток, която винаги е представлява интерес за Лора и Стоян. Но на преден план са най-обичаните български рецепти, поднесени по нов и интересен начин.

Когато двама готвачи са едновременно с това и запалени планинари, не е учудващо, че в тефтерите им с рецепти попадат ястия с „планински“ имена.

Лора и Стоян ще приготвят известния родопски пататник, легендарните странджанки и сладки пасти, кръстени на Витоша.

Ето и една от рецептите в първия брой от новия сезон. Още на 24kitchen.bg

Родопски пататник

Продукти:

За тестото:

200 г брашно

100–120 мл вода

1 с.л. бял винен оцет

1 ч.л. сол

За плънката:

800 г обелени картофи

2 яйца

100 г краве сирене

1 глава лук

125 г краве масло

1/2 ч.л. джоджен

сол на вкус

За гарниране:

200 г краве сирене

2 с.л. гъсто овче кисело мляко

200 г замразени манатарки (на стайна температура)

2 скилидки чесън

1 клонка мащерка

2 стръка магданоз

20 г краве масло

сол на вкус

Приготвяне:

За тестото смесете в голяма купа брашното със солта и добавете водата и оцета. Омесете гладко тесто, покрийте го с прозрачно фолио и оставете да почине за 15 минути. За плънката настържете на едро ренде картофите и ги поръсете със сол. Отцедете ги от отделилата се вода и ги разбъркайте с джоджена, яйцата, натрошеното сирене и нарязания на ситно лук. Загрейте маслото в касерола, когато стане със светлокафяв цвят, го дръпнете от котлона и прецедете. Разточете тестото на тънка кора върху набрашнен плот. Кората трябва да бъде по-голяма от тавата за печене на пататника.

Намажете тавата с кафявото масло, сложете кората, която трябва да излиза извън тавата, намажете и нея, разпределете плънката и заравнете хубаво. По желание сложете и върху нея малко кафяво масло. Загърнете със стърчащите краища на кората и отново намажете с масло. Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете пататника да се пече за около 15-20 минути, след това го извадете и го обърнете. Печете до зачервяване.

Натрошете сиренето и го разбъркайте с овчето мляко и една смачкана на паста скилидка чесън. Нарежете гъбите на ситно и ги запържете в маслото с останалата скилидка чесън, нарязана на ситно. Прибавете и листенцата мащерка и сол на вкус. Когато са готови, охладете и след това смесете със сиренето. Нарежете пататника на парчета, гарнирайте с крем от сирене и гъби и поръсете с наситнен магданоз.