0

Общ десен фронт се оформи зад кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева за предстоящия в неделя балотаж, при който тя ще се изправи срещу подкрепения от БСП Румен Радев. За обединението ръка протегна и премиерът Бойко Борисов, който вчера обяви с пост през Фейсбук: „Наши естествени поддръжници са всички противници на тоталитарното комунистическо ляво, което продължава да се

 

преражда в задкулисните олигархични кръгове

 

дърпащи конците и на настоящия ляв кандидат. Той предупреди, че възможностите сега са само две - България да се върне в мрачното минало на идеологическите лъжи и подчинението на чужди интереси или да остане сред свободните европейски народи.

Самата Цачева пък отиде на крака на „Раковски“ 134, за да представи позициите си пред лидерите на РБ с изключение на Радан Кънев (виж карето).

„Ще подкрепим твърдо на втори тур кандидата на ГЕРБ“, обяви председателят на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски избора на РБ след срещата. Той подчерта, че аргументите за това са много. „Като председател на СДС обаче за мен основният е, че партията, която свали комунистите от власт, не може да ги върне“, обяви Лукарски, с което даде ясен отговор на Борисов от коя страна ще бъде РБ. Съмнения за това се породиха по-рано заради

 

противоречивите сигнали

 

които идваха от Радан Кънев и кандидата на блока за президент Трайчо Трайков, които призоваваха да не се дава подкрепа за никого на втория тур.

„Няма случай в Европа, при който една формация да не подкрепя своята сестринска партия“, категорична бе обаче и Меглена Кунева, като напомни, че с ГЕРБ са в общото европейско политическо семейство на ЕНП. Според нея да не се участва на втори тур и да не се подкрепи десният кандидат е противоестествено.

След полученото рамо от РБ самата Цачева подчерта, че

 

изборът пред страната е съдбоносен

 

„На карта е заложено бъдещето на България - дали да отстояваме своите национални интереси сред другите демократични европейски държави, или за пореден път ще сменяме посоката“, предупреди тя. И покани на среща Трайчо Трайков с намерението да го попита дали той би допуснал червен генерал да поведе президентската институция и да направи завой в политиката на България. Пред реформаторите Цачева декларира готовност и за иницииране на промени в конституцията за по-дълбоки промени в съдебната система.

Гласове за кандидата на ГЕРБ на балотажа се

 

очаква да се прелеят и от Веселин Марешки

 

който бе една от изненадите на вота, като излезе на четвърта позиция с близо 11%. Той не призова в прав текст избирателите си за подкрепа, но сам обяви, че би предпочел вицеадмирал Пламен Манушев (вицето на Цачева) пред генерал Радев.

Подобна бе и позицията на „Обединени патриоти“. Кандидатът им Красимир Каракачанов подчерта, че не са „чобани“, че да казват на хората за кого да гласуват. В същото време обаче той разкритикува кандидата на левицата, че се е скрил от дебати в кампанията и позициите му по ключови въпроси останали скрити. „Това е самодоволно говорене на хора, които снощи влязоха в политиката и смятат, че са хванали Господ за шлифера“, каза Каракачанов по повод изявлението на Радев, че „телевизионното говорене свърши“.

Рамо за Цачева и за втори тур дава също ДОСТ, като в своя позиция лидерът на партията Лютви Местан я посочи като „единствено възможният кандидат“.

В същото време към момента

 

Радев не успява да концентрира

 

в своя полза ясна допълнителна подкрепа за балотажа. АБВ тепърва щели да правят допитване сред членовете си за кого да дадат рамо, но лидерът на формацията Георги Първанов заговори за нечестна игра на първи тур от „Позитано“ 20. „Някои хора от БСП се стараеха да ни изчистят от политическото пространството повече, отколкото основния опонент – ГЕРБ“, обясни той.

От ДПС пък обявиха, че няма да влизат в преговори и разговори за втори тур. Според лидера на партията Мустафа Карадайъ обаче техните избиратели ясно показали, че искат промяна и че бъдещият президент трябва да е надпартиен, с което все пак намекна за подкрепа за левия кандидат.

На този фон вчера Цачева предизвика Радев на нов дебат между двата тура, като използва заглавието на култовия български филм „Дами канят“.