0

П челите на територията на България ще изчезнат до пет години, ако продължава мистериозната ситуация с празните кошери и смъртността на насекомите. Заради масовата смърт и изчезващите рояци пчеларите масово се отказват да отглеждат повече пчели. Ситуацията е бедствена. Ако те не ги развъждат отново, ще останем без пчели до пет години максимум. Някога държавата правеше това, но сега цялата отговорност е в ръцете на стопаните. Това прогнозира пред „Телеграф“ Николай Куменов, председател на Федерацията на пчеларите в България. Реколтата от мед ще падне с около 70% според него.

Пчелите на територията на България ще изчезнат до пет години, ако продължава мистериозната ситуация с празните кошери и смъртността на насекомите. Заради масовата смърт и изчезващите рояци пчеларите масово се отказват да отглеждат повече пчели. Ситуацията е бедствена. Ако те не ги развъждат отново, ще останем без пчели до пет години максимум. Някога държавата правеше това, но сега цялата отговорност е в ръцете на стопаните. Това прогнозира пред „Телеграф“ Николай Куменов, председател на Федерацията на пчеларите в България. Реколтата от мед ще падне с около 70% според него.

Висока


Много по-висока е смъртността и броят на празните кошери в страната от това, което са видели експертите от БАБХ при проверката си преди близо два месеца, коментира той. Те са проверявали част от пчелините, които са регистрирани, а до другите не са стигали.


Хоби


Това е обяснимо, защото те могат да посещават официално само тези, които са в списъците на агенцията по храните. Истината е, че поне половината от пчеларите не са регистрирани, защото повечето от тях се занимават с хоби пчеларство, имат по няколко кошера и едва ли ще покрият изискванията за земеделски производител, за да се запишат, обясни Куменов. Какво се случва с пчелите? Част от тях умират, други изчезват безследно. Просто в България вече се появи синдромът на празния кошер.


Родопите

Куменов окачестви положението като бедствено на територията на цялата страна. Негов колега от Родопите е съобщил, че от 300 кошера през февруари са му останали само 20. Аз самият нямах досега такъв проблем с изчезнали пчели, но тази пролет открих вече два. Има различни теории за празния кошер, включително и конспиративни, но аз не мога да си съставя ясно мнение, каза пчеларят.

Наистина на пръв поглед не се вижда никаква причина да излетят и да не се върнат. Поне в района, където ги отглеждам аз, нищо не се е променило на пръв поглед. Нито има технически култури, нито пък някаква друга промяна. Кошерите са разположени сред поляни и добивам полифлорен мед години наред, допълни той.

Пестициди

Той обаче е убеден, че намерените мъртви пчели в къщичките си са отровени. И това е в резултат от пестицидите, с които е пръскано в топлото време. Според други негови колеги е напълно възможно тези отрови да са останали в самия мед, който пчелите са събирали през лятото, а след това са се хранили с него. В България обаче няма опция да се изследва дали това е така, казаха пчелари.


Пилат Понтийски

Основната теория на министъра на земеделието и БАБХ е, че пчелите умират, защото не се прибират, когато земеделците пръскат нивите си. Според него причината е, че пчеларите не се регистрират и затова не получават съобщения, за да реагират.

Пчеларите обаче масово се оплакват от арендаторите, че изчакват почивните дни, когато БАБХ не работи и пръскат през деня. От друга страна, когато пчеларите подадат сигнали, че е пръскано неправомерно на телефон 112, инспекторите не пристигат на момента, а в повечето случаи с поне два дена закъснение. Така никой нищо не може да докаже, защото събитието с пръскането вече е отминало и практически нарушителите се измъкват безнаказано. Така агенцията си измива ръцете точно като Пилат Понтийски, каза Куменов. Хем дошли, хем никакво нарушение не заварили.


В Китай опрашват с четчици


За първи път за синдрома на празния кошер съобщават в Китай. Там има много области, в които няма нито една пчела. Тогава фермерите започват да си купуват прашец от аптеките и с четчици се катерят по дърветата и опрашват всяко цветче.

В България е на път да се случи подобна ситуация, коментира Куменов. Очаква се продукцията от плодните дръвчета да е с 30% по-малко, защото толкова е процентът на завързите в резултат на пчелното опрашване, обясни Куменов. Освен от пчели дръвчетата се опрашват от вятъра, от земните пчели и други насекоми. Земните пчели са дивите пчели, но много по-мънички от познатите ни.


От няколко години има овощари и фермери в България, които плащат на пчеларите да им оставят кошери точно заради опрашването. Натоварват се цели платформи и насекомите вършат необходимата работа. Това е практика в САЩ. Там обаче президентът Обама е въвел такса опрашване. Тази такса предвижда държавата да плаща на всеки пчелар на кошер за това, че отглежда пчели, които опрашват нивите и дръвчетата, разказа Куменов. Според него нашите стопани се нуждаят точно от такава помощ, за да оцелеят и да продължат да вършат тази освен интересна и в полза на цялото общество работа.