0

А мериканският музикант Шон Картър, по-известен като рапъра Джей Зи, съди влогър заради deepfake видео, в което звучи неговият глас, рапиращ по текста на прочутия монолог на Шекспировия Хамлет – „Да бъдеш или да не бъдеш“.

Американският музикант Шон Картър, по-известен като рапъра Джей Зи, съди влогър заради deepfake видео, в което звучи неговият глас, рапиращ по текста на прочутия монолог на Шекспировия Хамлет – „Да бъдеш или да не бъдеш“.

Съдебният иск е подаден от компанията на музиканта – Roc Nation. Става дума за публикация в YouTube канала Vocal Synthesis, съобщава сайтът NME.

Deepfake клипчетата обикновено използват софтуер за изкуствен интелект, за да комбинират и наслагват съществуващи изображения и звуци, за да представят, че дадена личност е казала или направила нещо, което всъщност не е казала или направила. По мнението на ищеца, авторът на видеото по такъв начин е нарушил правата за интелектуална собственост на артиста. Самият Шекспир не е взел отношение по казуса...

Създателят на видеото пък в отговор заявява, че не е имал никаква зла умисъл и е много разочарован, че Джей Зи и Roc Nation са решили да нападнат по такъв безмилостен начин един скромен ютюбър...