.

Лилави картофи

 

Екологът Петко Цветков отгледа няколко килограма лилави картофи на терасата си. Той предизвика огромно любопитство към екзотичните клубени като пусна снимки в социалната мрежа Фейсбук. Оказа се, че си купил картофите за консумация от супермаркет и ги държал в хладилника си.

 

Юли

 

Заради големите горещини през юли обаче те образували очички и се наложило да ги засади, за да не ги загуби, разказа Петко пред Телеграф. Те се развили отлично и дали реколта по-бързо от очакваното през октомври. Вероятно, защото този тип картофи обичат горещините, обясни екологът.

 

Клубени

 

Картофите засадил в пластмасови бутилки от минерална от 10 лв. Сложил отдолу камъчета, компост и добавил пясък, за да има рехавост. Този тип картофи не образуват клубени като гнездо на едно място, обясни Петко Цветков. Коренчетата сами си търсят място, където да образуват плода и затова почвата трябва да е рехава, за да могат лесно да пробиват. Той даде пример с опита на майка си в Берковица, която навил да отгледа една леха с лилави картофи. Там е по-глинесто и реколтата е с по-малки клубени, не така тумбести, както би трябвало да е съгласно сорта, обясни той. Въпреки това от една леха жената произвела не малко количество.

 

Плодовити

 

Трябва да е ясно обаче, че лилавите картофи не са така плодовити ,каквито са обичайните. Те се развиват и по-бавно. Когато се вадят трябва да се търси внимателно в почвата, за да не се пропусне някоя грудка, защото те не са в компактно гнездо. Те също така обичат вода, но не и да бъдат наводнявани.

 

 

 

Перу

 

Петко опроверга твърдението, че в България лилави картофи се отглеждат от няколко години. Оказа се, че още през осемедестте години в Берковица хората са гледали лилави картофи. Вероятно някой ги е донесъл, като е ходил в чужбина, допусна той. Иначе родината им е Южна Америка и са познати в хиляди разновидности. Смятат се за много полезни, защото съдържат антоцианини. Сякаш имат по-мазен вкус от другите, разказа Петко Цветков. Той приготвял реколтата от терасата на пара и задушени с масло.

 

Копър

 

Освен картофи екологът си отглежда и различни подправки. Насял копър в отделен съд, обаче го преполял и той загинал. Оказало се, че нищо не било загубено, защото някои от семенцата на ароматната подправка, попаднали в различни саксии и избуяли. Особено жилав се оказал този, който се самонасял при лилавите картофи.

 

 

Песто с босилек и сирене

 

От терасата си екологът се сдобил и с отлична реколта от босилек, с което приготвил няколко бурканчета песто. Към смачканите аромитни листенца той прибавил бадемови ядки, които преди това обелил и накиснал във вода и ги смачкал. Зехтин и настъргано жълто сирене. Пестото става отлично и с узряло козе сирене, и въобще твърди узрели сирена. По този повод той коментира, че в търговски вериги буквално съсипват нарязаните жълти сирена, въпреки че са опаковани. Причината е, че мият пода изобилно с дезинфектанти и сирената поемат и задържат тези миризми, обясни той.