0

"Деленето на партии на статуквото и на промяната било некоректно? Вземете един лист и напишете имената на всички, които са участвали в управлението на страната. А отдолу под чертата ще има само една партия - ИТН. ИТН може да твърди на всички, че само тя е партия на промяната. Всички останали са участвали под една или друга форма в управлението". Това заяви Филип Станев от ИТН в "Лице в лице" по bTV. 


 

"Деленето на партии на статуквото и на промяната било некоректно? Вземете един лист и напишете имената на всички, които са участвали в управлението на страната. А отдолу под чертата ще има само една партия - ИТН. ИТН може да твърди на всички, че само тя е партия на промяната. Всички останали са участвали под една или друга форма в управлението". Това заяви Филип Станев от ИТН в "Лице в лице" по bTV. 


 

"Ние не сме влезли в политиката, за да се обичаме или харесваме с някого, или да говорим с някого. Ние имаме страхотни решения, страхотни професионалисти. Предаването ни беше мостът, по който професионалистите да влязат в управлението на държавата. Говоренето с БСП, ГЕРБ и ДПС е некоректно към избирателите. Това е предателство спрямо българския суверен. Ние на практика воюваме с тях", каза още Станев. 

Попитан, дали все пак би приел подкрепа от ДПС, той отговори: "Не можеш да кажеш на някого да не те подкрепя. Можеш да кажеш, че не желаеш да работиш с него, но не можеш да му кажеш да не те подкрепя". 

Станев коментира и възможността за нови избори, ако резултатите на партията му отново не се харесат. 

"Какво означава избори до дупка? В една демокрация да се плашим от избори? Белгия беше през правителство над две години, а държавата не се срути", коментира той.

По думите му, най-доброто лекарство за една демокрация са изборите. "Всичко е в ръцете на суверена. Уважаеми избиратели вие решавате. Направете така, че да има стабилно мнозинство. Дайте ни възможност да го направим. Ако ли не, на кого да се сърдим. Всичко е в ръцете на суверена", поясни той. 

Станев заяви категорично, че "не бива да допускаме повече в България да има премиер, дошъл на такъв гребен на общественото доверие като през 2009 г., който 12 години по-късно да го виждаме как спи гол до пълно със злато шкафче, да има Мата Хари, да има Магнитски". 

"Нима смятате това, което се твърди по Магнитски, да е някаква финтифлюжка? Американците да ви приличат на жълта преса?", попита той.  

Станев влезе и в теорията на конспирациите, казвайки, че в България има "по-скоро икономически елит, прикрит зад политически партии". 

Сценаристът на Слави коментира и скорошното интервю на лидера на ИТН пред френското издание "Монд" и твърденията за отказа на суверенитет. 

"Отказ от суверенитет не може да се съдържа в твърдението на Слави Трифонов. Става въпрос за обща армия, за общо правосъдие, а не за загубен суверенитет. Знаете Слави колко много държи на България, той е истински патриот", каза той. 

"Наистина ли си мислите, че Слави ще застане зад гей браковете и ще прави такива пропаганди?", попита той. 

Как Слави ще уволни Гешев?

"Фигурата на Гешев е пример като личност. Цялата работа с прокуратурата в Българи е сбъркана. Тя трябва да бъде извадена от съдебната и да отиде при изпълнителната власт. Това е руския модел. Докато я има тази недосегаемост, ще бъде така.

Това ще е едно от първите неща, които ще промени, ако дойдем на власт. Какви са и тези специализирани съд и прокуратура. Това са вредни образувания за съдебната система. Съдебната реформа трябва да бъде направена спешно. 

Това е една от най-приоритетните задачи. Корупцията няма как да бъде осъдено и в метафоричен и пряк план, ако няма работеща съдебна система. Правосъдната реформа е битка с корупцията. 

Корупцията си е корупцията, дали по високите етажи или на улицата с катаджията, тя си е позорно дело. Всяка една корупция е вредна. Най-вредна е обаче корупцията на ниво политика", поясни Станев. 

По думите му, служебният кабинет е знаков с това, че някои твърдения, които по-рано не можеха да бъдат доказани, се потвърдиха. "Според мен работи много добре финансовия министър, вътрешният министър, икономиката работи добре", допълни той. 

Слави Трифонов ще носи своята отговорност до край. Тя е отговорност към българските граждани, заяви Станев в отговор на въпроса, дали по време на обиколките си из страната поддръжниците на ИТН не го питат, какво възнамерява да прави Слави Трифонов - да става премиер или президент.