0

Италианецът Алфредо Виняле е бил един от първите производители, осъзнал, че автомобилът може да се персонализира с уникален и индивидуален дизайн. Виняле усвоил занаята от майстора Пинин Фарина, преди да създаде свой легендарен дизайн сред италианските автомобилни производители под собственото си име. От 1948 до 1969 г. неговата Carrozzeria Vignale близо до Торино привличала клиенти от цял свят.

Днес името Vignale е символ на върховото проявление на марката Ford в Европа, съчетавайки премиум дизайн и качество на изработка, повлияни от легендарните италиански каросерии на Виняле.

Новият флагман Ford Mondeo Vignale се предлага в два варианта – седан с 4 врати и комби Turnier.

Всеки автомобил се завършва ръчно от занаятчии в прецизен процес, който включва още висококачествени производствени техники и 100 допълнителни проверки за качество. За взискателните клиенти на Mondeo, Ford направи луксозна версия на флагмана си Mondeo Vignale. Новият модел впечатлява с първокласна изработка, високо качество и богато оборудване, като се предлага в два варианта – седан с 4 врати и комби. У нас Mondeo Vignale се предлага от официалния представител на Ford за България – „Мото-Пфое”, а цените започват от 69 900 лева.

Стандартно се предлагат 18-инчови алуминиеви джанти, а като опция има 19-инчови никелови.

Във екстериора на Ford Mondeo Vignale прави впечатление динамичният и стилен дизайн на купето в ексклузивен кафяв цвят Vignale Nocciola, украсен със специални детайли. За разлика от стандартното Mondeo, новото Vignale изпъква с радиаторна решетка с уникален шестоъгълен дизайн в тъмен металик с алуминиева рамка и гланцирана долна решетка с хромирани ребра. В профила блестят хромирани детайли по вратите и лъскаво покритие на страничните рамки, а отзад има два хромирани ауспуха с кантове от полиран алуминий. Стандартно се предлагат 18-инчови алуминиеви джанти, а като опция има 19-инчови никелови.

Седалките са оборудвани с 11 надуваеми възглавнички за деликатен масажиращ ефект върху тялото.

Влизайки в салона на Ford Mondeo Vignale ще се озовете в луксозната обстановка на 5-звезден хотел. Воланът се регулира електрически и има функция за отопление и памет. Специалните седалки са вдъхновени от ръчно изработени кожени изделия. Те изискват повече кожа за по-доброто покритие, както и допълнително време за шиене. Предните седалки са проектирани да намалят мускулната умора, особено при дълги пътувания и разполагат с 11 надуваеми възглавнички за деликатен масажиращ ефект върху бедрата, седалището и гърба. Новото Mondeo Vignale предлага оборудване и съвременни технологии в помощ на водача, които допринасят за спокойното и приятно пътуване.

Пътниците отпред разполагат с комфортни седалки с функция за масаж в светла или тъмна кожа.

Асистентът за предупреждение от сблъсъци и засичане на пешеходци намалява силата при челни удари или помага на водачите да избегнат инциденти. За сигурността се грижат още асистент за активно спиране в града, асистент за автономно паркиране, камера за разпознаване на пътните знаци, система SYNC2 и динамични LED светлини. Моделът е оборудван със съвременна музикална и навигационна система SONY с 12 тонколони. За безопасността на пътниците отзад се грижат първите в индустрията надуваеми колани, които се отварят в случай на инцидент, като разпръскват силата на удара на пет пъти по-голяма площ в сравнение със стандартните. Багажникът се отворя с електрическо задвижване.

За безопасността на пътниците отзад се грижат уникалните надуваеми колани, които се отварят при инцидент.

Новият Ford Mondeo Vignale е оборудван с най-мощните бензинови и дизелови двигатели. Тестваният у нас модел се задвижва от 2,0-литров турбодизелов мотор с мощност 180 к.с., съчетан с 6-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител PowerShift. Двигателят  2.0 TDCi разполага с голям максимален въртящ момент от 400 Нм, наличен в интервала от 2000 до 2500 об/мин. Големият седан спринтира от 0 до 100 км/ч за 8,3 секунди, а 6-степенната автоматична трансмисия демонстрира бързо и неусетно превключване. Моторът работи тихо, шумоизолацията не пропуска в купето никакви звуци и вибрации. Разходът на дизелово гориво в комбиниран цикъл е едва 4,8 л/100 км, което превръща дизеловото Mondeo Vignale в оптималното съчетание между висока динамика и ниска консумация на гориво.

Окачването с интегрална връзка осигурява плавно возене специално за седящите отзад пътници.

Новият Ford Mondeo Vignale осигурява тихо, плавно и комфортно пътуване, използвайки високи технологии и модерна конструкция. Системата за активно намаляване на шума използва три микрофона, стратегически разположени в купето, които следят за шума от двигателя в интериора. Технологията използва обратни звукови вълни, насочени чрез аудиосистемата, за да неутрализира звука от двигателя и да увеличи комфорта в купето. Интериорът е с подобрена обезшуменост за по-добра изолация на шумовете от пътя в купето. Акустичното стъкло намалява звука от вятъра до ниво, характерно за премиум сегмента. Задното окачване с интегрална връзка предлага плавно возене специално за седящите отзад пътници и намалява нивата на шум, позволявайки изместване на колелото назад при удари от дупки.

Ексклузивният кафяв цвят Vignale Nocciola контрастира с хромираните детайли. Снимка Тони Тончев

Ford Mondeo Vignale 2.0 TDCi

2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател

6-степенна автоматична скоростна кутия

180 к.с. максимална мощност при 3500 об/мин

400 Нм въртящ момент при 2000-2500 об/мин

8,3 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

225 км/ч максимална скорост

4,4 л/100 км комбиниран разход на дизел

115 г/км емисии на СО2

69 900 лева базова цена на модела