0

Н арушено е равното избирателно право, като се разделиха избирателите на под и над 300 избиратели. Нарушени са принципите заложени в Конституцията, които имат за цел честни и демократични избори. Това заяви Дани Каназирева от ГЕРБ.

Нарушено е равното избирателно право, като се разделиха избирателите на под и над 300 избиратели. Нарушени са принципите заложени в Конституцията, които имат за цел честни и демократични избори. Това заяви Дани Каназирева от ГЕРБ.

По думите й преброяването вътре в машината става от софтуер, върху който имат достъп само определен брой лица. "Германия каза, че това е противоконституционно, защото липсвала прозрачност и нарушава демократичния характер. За съжаления България, от Трифонов и Иванов, бе поставена до държави, като Идния, Венецуела и Бразилия", каза тя.

Според нея проблемите, които предстоят все още нямат решения две седмици преди вота. Тя подчерта, че софтуера все още не е модифицират, а за чужбина никой не знае колко души ще гласуват, както и не се знае колко машини ще са нужни. "Уж 400, но не са налични", добави Каназирева. Тя попита кои технически лица ще поддържат машините.

Канзирева подчерта, че с промените в Изборния кодекс се отвориха секциите за ДПС в Турция и се дава възможност за касиране на вота. "България е поставена в ситуация, в която държавата сама не може да организира изборния процес", категорична бе тя.

Колегата й Христо Гаджев пък показа снимка на Атанас Шарпов от ДБ и попита дали е получавал ключовете за софтуера на новите машини.

От ГЕРБ призоваха да се броят разписките от вота, за да може да се гарантира честността на вота.

"За  да намалят съмненията и да се гарантира честността ЦИК трябва да приеме решения да се спази ИК- да се броят разписките и да бъдат проверявани, като съдържание, ако това не се случи съмненията ще останат", заяви Дани Каназирева.