0

З наем как ще реагирате, когато видите за първи път чиния с няколко от тези варени сиренки. Изглеждат странно и безцветно и наистина приличат на уши. Разбира се, нали затова се наричат така. Знаем обаче и как ще реагирате, когато ги опитате - вкусно и приятно солено от сиренето. Понякога очите лъжат, но за сметка на това небцето никога няма да ви подведе.

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 200 г сирене
  • 100 г масло
  • 7 г суха мая рама - 1 пакетче
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в 300 мл хладка вода заедно със захарта и я оставете на топло да шупне. Пресейте брашното заедно със солта, направете кладенче и изсипете вътре шупналата мая. Замесете меко тесто и го оставете да втаса, докато удвои обема си. Разделете втасалото тесто на 2 или 3 равни части и го разточете на кори с дебелина 3-4 мм. Разрежете корите на правоъгълници. От едната страна сложете натрошено сирене, прегънете на две и притиснете с вилица по краищата, за да залепне добре. Поставете така оформените пакетчета във вряща подсолена вода и ги сварете за около 15-20 минути. Извадете сиренките от водата, отцедете ги добре, поставете ги в чиния и ги залейте със сгорещено масло. По желание може да ги запечете в силна фурна за около 10 минути.

Съвет: Ако вареното тесто не ви изглежда толкова примамливо, можете да довършите готовите варени сиренки за десетина минути в силна фурна. Ще се запекат и ще придобият приятно хрупкава коричка. Тази допълнителна термична обработка ще обогати вкуса и аромата им. После ги поднесете топли. Стават още по-вкусни, ако ги поръсите с малко лютив червен пипер или шарена сол.

Още на matekitchen.com