0

В наши дни риби и морски дарове хапваме целогодишно, но все пак най-голямата класика в жанра си остава лятото, когато всичко сякаш е още по-прясно и прекрасно. 

Миди с ориз по гръцки

Необходими продукти:

  • 1 кг миди
  • 350 г ориз с дълги зърна
  • 1 глава лук
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 връзка копър
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 1/2 лимон
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • чили на вкус

Начин на приготвяне:

Старателно и много добре измийте мидите под течаща вода, така че да отстраните всички песъчинки. Издърпайте мустаците. Изхвърлете всички миди с наранени черупки, тежките (защото са пълни с пясък), както и тези, които не се затварят веднага при натиск или почукване. Сложете мидите в голяма тенджера, налейте 0,5 л студена вода, сложете капака и изчакайте да заври. Гответе ги 4-5 минути на висока температура, като от време на време разтърсвате тенджерата. Дръпнете тенджерата от котлона, отцедете мидите в гевгир, а бульона запазете и прецедете през тензух или много фина цедка. Отстранете онези, които са останали затворени. Съотношението между течността и ориза трябва да е 3:1, затова долейте вода към бульона и сложете на котлона да заври. Настържете главата стар лук, а зеления нарежете на дребно. Загрейте мазнината в голяма тенджера. Добавете двата вида лук и гответе на ниска температура 3 до 5 минути, докато омекне е стане прозрачен. Сипете предварително изчистения ориз и гответе минута-две, като разбърквате от време на време. След това налейте горещия бульон. Посолете, покрийте с капака и оставете да се готви на тих огън в продължение на 20 минути или докато оризът омекне и поеме цялата течност. След като оризът е готов, добавете мидите и накълцания копър и подправете с черен пипер. Покрийте тенджерата с чиста памучна кърпа и сложете капака върху нея. Изключете котлона и оставете тенджерата на топло още 5 минути, за да стане оризът пухкав. Поднесете топлите миди с ориз по гръцки поръсени с прясно изцеден лимонов сок и лютив пипер.

Скариди с розе и чесън

Необходими продукти:

  • 10 скариди
  • 6-7 скилидки чесън
  • 1 червена люта чушка
  • 2-3 стръка пресен кориандър
  • 3-4 с.л. масло
  • 1/2 ч.ч. розе или бяло вино
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете чесъна и го нарежете на тънки филийки, а лютата чушка почистете от семките и жилките и нарежете на дребно. Разтопете маслото на умерена температура. Сложете чесъна и лютата чушка да се запържат леко. Прибавете скаридите, налейте виното и оставете ястието да се готви за 2-3 минути. Щом виното поизври, овкусете със сол и черен пипер. Подправете с нарязан пресен кориандър и оставете на котлона докато течността се изпари почти напълно. Поднесете скаридите топли с чаша вино.

Важен детайл при приготвянето на тези скариди, е да ползвате червена люта чушка. Ако не можете да намерите, по-добре сложете лютив червен пипер на люспи, но не и зелена. Вкусът ще стане съвсем различен.

Супа от скариди

Необходими продукти:

  • 500 г скариди
  • 450 г стерилизирани домати на кубчета
  • 1/2 ч.ч. булгур
  • 1 глава лук
  • 1 зелена чушка
  • 1 морков
  • 1 лимон
  • 4 скилидки чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • 2 с.л. зехтин
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера загрейте зехтина на средно силен огън. Задушете нарязаните на кубчета лук, морков и чушка и счукания чесън в продължение на няколко минути, докато омекнат. Добавете булгура, доматите и врящата вода, разбъркайте и оставете супата да заври. Гответе около 10 минути, докато булгурът е почти сварен. През това време почистете скаридити и ги нарежете на парчета с големина 2 см, ако са големи, или ги оставете цели, ако са по-дребни. След като булгурът се свари, прибавете скаридите в тенджерата. Гответе още 3-5 минути и подправете с прясно смлян черен пипер, сол и лимонов сок и нарязания на ситно магданоз. Разбъркайте и отдръпнете от котлона. Супата е много вкусна, когато я поднесете с лъжица крема сирене. То омекотява киселинността на доматите и допълва сладкия вкус на скаридите. По желание може да я подлютите леко.

Супа от миди

Необходими продукти:

  • 1 кг миди
  • 4 големи домати
  • 1 люта чушка
  • 3 скилидки чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • 4 стръка пресен босилек
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 5 с.л. зехтин
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 1/2 ч.л. захар
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете доматите, отстранете воднистата част и семките и ги пасирайте до гладкост. Старателно измийте мидите под течаща вода, така че да отстраните всички песъчинки. Издърпайте мустаците. Изхвърлете всички миди с наранени черупки, тежките (защото са пълни с пясък), както и тези, които не се затварят веднага при натиск или почукване. Сложете мидите в голяма тенджера, налейте 0,5 л студена вода, сложете капака и изчакайте да заври. Гответе ги 4-5 минути на висока температура, като от време на време разтърсвате тенджерата. Отстранете онези, които са останали затворени. Разбийте доматеното пюре с 2 лъжици студена вода и след това го смесете с пасираните пресни домати. Налейте зехтина в голяма тенджера, добавете накълцания чесън и го гответе на слаб огън в продължение на 2 минути. Налейте доматите, бульона, в който са се варили мидите, накълцаните магданоз и босилек, накълцаната люта чушка, захарта и оцета. Подправете със сол и черен пипер на вкус и оставете супата да къкри в продължение на 30 минути.

Междувременно почистете мидените ядки от черупките. Добавете ги в супата към края на готвенето, разбъркайте и оставете да поврат няколко минути. Оттеглете тенджерата от котлона и поднесете супата с прясно смлян черен пипер и запечени филийки хляб, натрити със скилидка чесън.

Още на matekitchen.com