0

С лед намазването на филията с масло или пастет омлетът се смята за най-лесното ястие. Но всъщност не е така. И до днес в много френски ресторанти и за приемането в кулинарни академии изпитът е кандидатът да сготви омлет. Ние няма да целим чак такива висини, а просто ще потърсим идеи как да пригодим класиката за домашни условия. Омлетът е идеален за обяд или вечеря, става бързо и лесно, трябва да има лек вкус. Ето рецепти, забелязани на matekitchen.com.

От картофи със сирене и кашкавал

Продукти:

4 картофи
100 г масло
4 яйца
1 с.л. брашно
200 мл прясно мляко
100 г сирене
100 г кашкавал
2 домата
2 стръка магданоз
сол на вкус
черен пипер на вкус

Приготвяне:

Поставете измитите картофи във вряща вода и варете, докато омекнат (около 50-60 минути). Изсипете водата от тенджерата, охладете картофите и ги обелете. Настържете ги на едро ренде и ги смесете с маслото, яйцата, брашното, прясното мляко, солта и черния пипер. Поставете плитък тиган на котлона и сложете в него част от маслото. Когато се разтопи и загрее, гребнете пълен черпак от картофената смес и изсипете в тигана. С помощта на дървена лъжица разпределете сместа равномерно в тигана и оставете да се запече. След като е готова от едната страна, обърнете и, докато се запича, поръсете с част от предварително натрошеното сирене и настърган кашкавал. Можете да похлупите тигана с капак, за да се разтопи добре кашкавалът. Поднесете картофения омлет още топъл. По желание можете да го гарнирате с няколко резена домат и да го поръсите с нарязан магданоз.
Пържете омлетите в масло, и то повече. Картофите обичат мазнината и с масло стават по-вкусни. Може да го смесите с малко олио, но в никакъв случай не го замествайте напълно, защото омлетите ще станат много тежки на вкус и осезаемо мазни.

С коприва

Продукти:

2 яйца
120 г коприва
100 г сирене
2 с.л. прясно мляко
4 с.л. олио
сол на вкус

Приготвяне:

Измийте копривата и я нарежете на ситно. Разбийте яйцата, млякото и натрошеното сирене. Загрейте олиото в тигана и сложете копривата да се задуши. Посолете на вкус. Щом обемът на копривата падне и отделилата се вода изври, изсипете отгоре сместа за омлета. Разбъркайте внимателно, след което изпържете до златисто от двете страни. Поднесете омлета топъл.

С мед и бисквити

Продукти:

3 яйца
100 мл прясно мляко
20 г масло
20 г  смлени орехи
3-4 чаени бисквити
1 с.л. мед

Приготвяне:

Разбъркайте яйцата и към тях прибавете 4 лъжици прясно мляко. Разтопете маслото и изпържете омлета от двете страни. Много бързо потопете бисквитите в останалото прясно мляко. Начупете ги на големи парчета и ги смесете с орехите и меда. Разпределяме сладката смес върху омлета и поднесете.
Този омлет с мед и бисквити е чудесен за закуска, но не и за десерт. Ако сте хапнали добре, един такъв финал ще ви дойде в повече и няма да можете да му се насладите.

По селски

Продукти:

300 г картофи
100 г бекон
4 големи яйца
1 чушка
1 глава лук
30 мл олио
5 стръка магданоз
сол на вкус
черен пипер на вкус

Приготвяне:

Трябва да си приготвите достатъчно широк тиган. Ще ви трябва и чиния, която е по-широка от него, за да го обърнете, без да го разчупите.
Сварете и обелете картофите и ги нарежете на резени. Ако са пресни, няма нужда да се белят. Разбийте добре яйцата със солта и черния пипер. Нагорещете голям тиган и добавете олиото. След това запържете нарязаните на ивици бекон, чушка и лук в продължение на 2-3 минути. Добавете картофите, като ги подредите по цялата повърхност на тигана, и ги запържете за 2 минути от едната страна. След това ги обърнете и изпържете за 2 минути и от другата. Смесете магданоза с разбитите яйца и добавете върху сварените картофи. Раздвижете тигана, така че яйцата да влязат под картофите и покрийте с капак. Когато омлетът започне да се стяга, намалете огъня до минимум и с помощта на две шпатули или широка чиния го обърнете да се зачерви еднакво и от двете страни. Поднесете омлета по селски топъл. Подберете подходяща салата, студена бира.

Пилешка кавърма в омлет

Продукти:

3 яйца
30 мл прясно мляко
100 г пилешко филе
4 гъби
1/2 глава лук
1 чушка
2 с.л. доматено пюре
30 мл олио
1 ч.л. чубрица
сол на вкус

Приготвяне:

В тиган със загрято олио запържете нарязаното на малки парчета месо. Добавете нарязаните на полумесеци лук и гъби, както и чушката, нарязана на ивици. Разбъркайте, задушавайте минута-две и сложете доматеното пюре. Сложете капака и гответе ястието на тих огън десетина минути. След като зеленчуците се задушат, посолете, поръсете с чубрицата и оставете за още 10 минути на слаб огън, отново под капак. Оттеглете пилешката кавърма от котлона и пригответе омлета. Разбийте яйцата с прясното мляко и изсипете в загрят и намазнен плитък тиган. Покрийте с капак и оставете на слаб огън да се запече. Прехвърлете омлета в плитка чиния, сложете кавърмата в единия му край и прегънете на две. Поднесете ястието със свежа салата.
По възможност ползвайте червени чушки – съчетават се приятно с лука, месото и с яйцата след това. Зелените придават различен вкус. Ако нямате пресни, преспокойно можете да сложите печени червени чушки. Просто ги добавете в края на готвенето.