0

56.11 % е избирателната активност в Хасково, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Изборния ден е приключил във всички 153 секции в общината. Няма констатирани сериозни изборни нарушения.

Макар да изглежда скромна, избирателната активност е рекордна за Хасково от 2007-ма година насам. На предишните вотове избирателната активност едва преминаваше 50-те процента, като на последните избори през 2001-та бе 54 %.

Традиционно ниският интерес на хасковлии на първия тур на местните избори се засилва за балотажа ако има такъв. През 2007-ма година за втория тур се мобилизира 80 % от електората. Тогава обаче се размаха етническата карта, като един от двамата претенденти бе от ДПС. Опит да активизира етнически вот направи претендентът за 5-ти кметски мандат Георги Иванов. Към 17 часа общинската телевизия на Хасково излъчи съобщение, че ДПС се е отказал от кандидата си в полза на ГЕРБ и съотношението на тази коалиция спрямо досегашния кмет Георги Иванов е 2:1 гласа. Веднага бе сезирана ОИК, която назначи проверка. Глобата е повече от вероятна, коментираха от ОИК но предупредиха че ще е на собстевника на телевизията, община Хасково. Тоест ще се плаща от всички хасковлии недоволстваха от останалите партии. В крайна сметка манипулацията не помогна. Към 19 часа разликата бе 49.5 % в полза на кандидата на ГЕРБ Добри Беливанов спрямо 29.5 за кандидатът за 5-ти мандат Георги Иванов. Това обаче бе засечка към 18 часа на активност 49.5 %. Вероятността Беливанов да премине 50% процента с повишената в последния час активност е огромна, коментират социолози. Стане ли това, Хасково ще е суперсензацията на България, категорични са от всички политически партии. Те бяха единодушни само в едно-не желаеха Георги Иванов да продължи да управлява. Според наблюдатели на политическата ситуация в региона, стигне ли се до балотаж, повсеместно ще се гласува за опонента на Иванов, независимо от коя партия е.