0

В много отношения умните часовници са най-достъпните високотехнологични джаджи в момента. Те непрестанно се развиват с все нови и нови функции. Бижуто на корейците „Самсунг Галакси Уоч 4“ (Samsung Galaxy Watch 4) печели все повече фенове, докато американският „Епъл Уоч 7“ (Apple Watch 7) стои на върха на доста класации. Но докато двете компании воюват за лидерство при т. нар. непрофесионални спортисти, наскоро се появи нов конкурент. Това е смарт часовникът – „Уоч Джи Ти Рънър“ (Watch GT Runner), дело на китайския техногигант „Хуауей“ (Huawei).

Китаецът се води най-новият вариант на лъскавия модел Watch GT3, но е насочен към тези, които обичат да тичат. Новият модел също използва операционната система на „Хуауей“ (HarmonyOS), но предлага по-удобен за трениране дизайн и забележителна промяна на хардуера, с която определено конкурира лидерите в този клас. Тук можем да споменем „Епъл Уоч Ес И“ (Apple Watch SE) и спортни смарт-устройства като „Гармин Вивоактив 4“ и „Самсунг Галакси Уоч 4“ (Samsung Galaxy Watch 4). Някои вече сравняват новия китаец с предходния модел за спорт, Huawei Watch GT2e, който изглеждаше удобен като дизайн в комбинация с дишащата каишка. Разликата обаче е доста осезаема в полза на новия модел. Runner не само изглежда като спортен часовник, но отговаря на профистандартите като тегло, комфорт и точност. Предлага се само в един размер от 46 мм, с полимерен корпус и тежи само 38,5 г. Теглото му е близко до това на хита на „Гармин“ - „Форънър 245“ (Forerunner 245) . Има еластична, вентилирана силиконова каишка, използваща традиционна закопчалка за часовник.

Умният часовник разполага с два физически бутона, като горният отвежда екрана към главното меню, откъдето може да се избират функциите. Долният бутон предоставя пряк път към проследяването на тренировките ви, но това може да се промени от настройките. Екранът е ясен 1,43-инчов Амолед сензорен дисплей с резолюция 466 x 466 пиксела, който може да бъде постоянно включен. Всъщност дисплеят е същият като на 46 мм Huawei Watch GT3 - ярък, цветен екран, който реагира бързо на плъзгане и докосване. Разработчиците са се погрижили GT Runner да е водоустойчив при потапяне на дълбочина до 50 метра, като може да проследява и плуването ви.

Феновете на бягането също ще останат доволни. Часовникът има режими за тичане на открито, закрито или на пътека. Доста интересни са умните функции, в които часовникът дава подходящо време за тренировка, за загряване, почивка, сравнява предишни и настоящи постижения, задава целите ви в реално време. Има и курсове и планове с изкуствен интелект (AI) за маратонци, начинаещи и профи, които може сами да добавите. Иначе устройството си има и обичайните сесии за бягане/ходене, изгаряне на мазнини и тренировки в стил HIIT (редуване на кардио с по-леко темпо). Часовникът включва GPS проследяване (с 5 спътникови системи). Антената е защитена от полимерни материали, като е скрита в щифта на часовника за по-добра връзка. GT Runner предлага още информация за натоварването при трениране, тренировъчен индекс, VO2Max и възстановяването и т.н. Проследяването на сърдечната дейност също е подпомагано от алгоритмите на изкуствения интелект, като точността е 97%. Разбира се, GT Runner може да приема известия и разговори, а батерията му издържа до две седмици при стандартна употреба или до седмица при активна употреба.

Самсунг Уоч 4 прави и ЕКГ.

 Самсунг Уоч 4 прави и ЕКГ.

В раздела на умните часовници технологичният гигант „Самсунг“ (Samsung) изненадващо премина на операционната система на „Гугъл“ - Google Wear OS. Именно тя задвижва хардуера и на последния тигър на азиатците – „Галакси Уоч 4“ . Дизайнът изгледа по-лъскав, но като здравина са ползвани военни технологии, което покрива американски милитари стандарт. Отгоре се намира класическият въртящ се панел. Часовникът традиционно за бранда е силен в дисциплини като проследяване на съня и тренировките. Сред основните предимства на модела обаче е възможността да измерва в реално време ЕКГ и кръвно налягане, което след калибриране се случва доста бързо. Батерията издържа до 40 часа работа.

Смарт часовникът Garmin Vivoactive 4 е създаден за плуване в басейн.

 Смарт часовникът Garmin Vivoactive 4 е създаден за плуване в басейн.

Ако сте фенове на плуването, то погледнете „Гармин Вивоактив 4“ (Garmin Vivoactive 4). Това е солиден водоустойчив часовник, който е комбинация между обикновен умен часовник и типичните за американската компания спортни тракери. Работи с андроид-смартфони и с айфони, като осигурява невероятна точност при менажиране на тренировки във фитнеса, в басейна или на открито. Доста информация за тренировките после може да почерпите от фирменото мобилно приложение (Garmin Connect). Например то има специален екран за плуване, показващ данни за разстояние, време, загребвания, SWOLF (комбинация от броя загребвания и времето, прекарано във водата), температура, темпо, скорост и много други. В същото време трансфлективният дисплей гарантира добра видимост на данните и върху самия часовник в реално време под водата. Липсва само поддръжка за проследяване на плуване в открити води, което се предлага при по-скъпите устройства на Гармин.

Пръстен мери кръвното

„Мовано ринг“ (Movano Ring) е поредното устройство, което се опитва да прекрои модата на умните часовници и гривни към смарт-пръстените. Продуктът бе показан на техноизложението в Лас Вегас (CES 2022) и определено предизвика интерес. Пръстенът е насочен към жените и е много по-стилен от всеки умен часовник. Бижуто измерва сърдечната дейност, промените в сърдечната честота (HRV), съня, честотата на дишане, температурата и кислорода в кръвта.