0

Когато говорим за Yamaha се сещате за две неща, мотоциклети и рояли. Отклонявайки се от тези два родукта, Yamaha представи на автомобилното изложение в Токио спортен автомобил и два електрически мотора.

Автомобилът се казва Sports Ride концепт и е микро суперавтомобил с подобно на McLaren външно оформление и интериор изтръгнат от Pagani. С тегло от едва 750 кг. и дължина под 3.900 мм. автомобила на Yamaha е малко по-дълъг от Lotus Elise, но тежи с около 180 кг. по-малко от лекия британски спортен автомобил - и разполага с плюшен интериор.

 

Макар Yamaha да не разкрива какво задвижва Sports Ride, можем само да предполагаме, че е един от двигателите за мотоциклети на марката. Ако дизайнерите са се чувствали уверени, все пак, може да са използвали V8. Това обаче, е много малко вероятно.

Детайлите които Yamaha оповести за спортния автомобил акцентират върху шасито. Изградено чрез техниката iStream, което е процес, разработен от Gordon Murray Design Limited за производство на леки, структури с висока твърдост за превозни средства, внедрени в технологиите в Formula1, тялото на Sports Concept Ride е вероятно свръх здраво, но сигурно се държи като четири колесен мотоциклет.

 

Говорейки за мотоциклети, Yamaha представи два електрически мотора, наречени PED2 и PES2 съответно моторите са задвижвани единствено от електричество. Докато PES2 (Passion Electric Street sport 2) е по-скоро уличен мотоциклет, PED2 (Passion Electric Dirt sport 2) е електрически кросов мотор.

 

По-интересно от електрическата тяга е, че при PED2 и двете колела са задвижващи - функция, с която само няколко мотоциклети на бензин или електричество досега притежаваха. От гледна точка на представянето, Yamaha казва, че "и двата модела са еквивалентни в представянето на Клас II (50-125cc) мотопеди и мотоциклети." Достатъчно е да се каже, че те са умерено бързо, въпреки електродвигателите предлагащи пълена мощноет мигновенно.

Не е ясно дали Yamaha действително ще стартира серийното производство на спортния автомобил, тъй като тези неща обикновено не се продават много добре, особено от марка, без много опит при колите. Въпреки това, със сигурност Yamaha ще изпрати някои електрически мотоциклети като PED2 и PES2 в шоурумите в най-близко бъдеще.