0

Я нислав Герчев се класира седми на световното първенство по джудо в Будапеща (Унгария) и със спечелените 520 точки си гарантира квота за олимпийските игри в Токио.

Янислав Герчев се класира седми на световното първенство по джудо в Будапеща (Унгария) и със спечелените 520 точки си гарантира квота за олимпийските игри в Токио.

В оспорван репешаж при 60-килограмовите българинът отстъпи пред европейския шампион Франчиско Гаригас (Испания) с вадзари. До финала в категорията стигна руснакът Яго Абуладзе, който надви Герчев на четвъртфиналите. Преди това българинът постигна две победи.

Днес на татамито излиза Божидар Темелков (66), чийто първи съперник ще бъде аржентинецът Тал Алмог, който е бронзов медалист от Панамериканските игри. В надпреварата участват общо седем българи, като останалите са Марк Христов (73 кг), Ивайло Иванов (80 кг), Борис Георгиев и Даниел Дичев (до 100 кг) и единствената представителка при жените - Ивелина Илиева в категория до 57 килограма.

Световният шампионат е последна квалификация за олимпиадата и носи най-много точки за ранглистата от всички състезания под егидата на Международната федерация.