0

И рини Жамбонас получи наградата "Сърцето на Сараево" за най-добра женска роля от 25-ото издание на Международния кинофестивал в Сараево за изпълнението си в новия филм на Стефан Командарев "В кръг" (копродукция със Сърбия). Финансовата равностойност на наградата е 2500 евро.

Ирини Жамбонас получи наградата "Сърцето на Сараево" за най-добра женска роля от 25-ото издание на Международния кинофестивал в Сараево за изпълнението си в новия филм на Стефан Командарев "В кръг" (копродукция със Сърбия). Финансовата равностойност на наградата е 2500 евро.

Самият филм, чиято световна премиера бе на форума в столицата на Босна и Херцеговина, пък бе отличен с приза CinEuropa за изключително постижение в европейската аудиовизуална култура. "В кръг" разказва за три двойки патрулиращи полицаи в нощна София, а героинята на Ирини е част от една от двойките. Българската премиера на творбата е планирана за 8 ноември. Жамбонас участваше и в предишния режисьорски проект на Командарев - "Посоки", който преди 2 години в Кан направи фурор с изключителния си актьорски екип.

Отличието за най-добра мъжка роля в Сараево получи Леван Гелбакиани за играта си във филма And then we danced, копродукция между Грузия, Швеция и Франция.

Голямата награда „Сърцето на Сараево“ за най-добър филм от 25-ото издание на фестивала бе присъдена на Take Me Somewhere Nice, копродукция на Босна и Херцеговина и Нидерландия, с режисьор Ена Сендиаревич. Финансовото изражение на отличието е в размер на 16 000 евро.