0

У никална находка е направена в древния римски град Помпей, който е бил разрушен по време на изригването на вулкана Везувий, от група специалисти, в която освен археолозите са включени и биолози, зоолози и вулканолози, гръмнаха много медии. Още преди година за тази находка писа "Монитор".

Уникална находка е направена в древния римски град Помпей, който е бил разрушен по време на изригването на вулкана Везувий, от група специалисти, в която освен археолозите са включени и биолози, зоолози и вулканолози, гръмнаха много медии. Още преди година за тази находка писа "Монитор".

Както писа кореспондентът на "Монитор" в Италия Румен Михайлов, древните римляни изглежда са обичали да похапват паеля – до този извод стигнаха копаещите в Помпей археолози, които намериха в блюдо, вкаменено през 79-та година след Христа от вулканичната пепел на Везувий, остатъци от телешко, пилешко, риба и охлюви. Находката бе открита в почистения основно просторен термопилиум - заведение за храна за вкъщи или за да се хапва по улиците. Част от антрето на намиращата се на кьоше будка за кльопачка, както и някои от фреските по стените й, видяха бял свят през март миналата година, но сега тя вече блести в цялата си антична прелест.

Освен от намереното блюдо с храна в термопилиума, археолозите и историците са впечетлени неимоверно от откритата амфора за съхранение на вино. И по специално от нейното дъно, върху което са били изсипани все още запазени шепа зърна от бакла, покрити с керемида, най-вероятно, за да не изплуват в течния елексир. Според винари плодовете на бобовата култура за били използвани в античността за избистряне на виното и за неговото приятно омекотяване. Впечатляващ е напълно почистеният от втърдената вулканична пепел тезгях, в който са били вградени делвите от теракота за съхранение на продаваните в заведението ястия. В единия от ъглите на кръчмата за улична храна е намерен вкаменен скелет на възрастен римлянин, който най-вероятно не е успял да последва побягналите от прийждащата стихия съдържатели – негови близки или роднини. Интересното е, че встрани от тезгяха са откопани и останки на вкаменен човек, до чиято ръка е открит капак на делва за сготвена храна. Учените предполагат, че става дума за крадец, който е влязъл да се нагости след бягството на стопаните, но прииждащите на талази отровни газове и вулканична пепел са го „заковали“ на местопрестъплението за вечни времена.

Управата на античния римски град – музей Помпей се надява, че той ще бъде отново отворен за посетители след края на пандемията, през пролетта на Новата година.