0

И звънземни ни се обадиха по радиото, сензационно съобщи много сериозният британският вестник „Гардиън“, който обяснява, че сме прихванали НЛО сигнал.

Звукът идва от Проксима Кентавър – най-близката до Слънцето звезда, разположена само на 4,2 светлинни години.

Извънземни ни се обадиха по радиото, сензационно съобщи много сериозният британският вестник „Гардиън“, който обяснява, че сме прихванали НЛО сигнал.

Звукът идва от Проксима Кентавър – най-близката до Слънцето звезда, разположена само на 4,2 светлинни години.

Според „Гардиън“ напълно възможно е сигналът да е дело на извънземна цивилизация. Но учените засега предпочитат да пазят мълчание, защото този сигнал може да се окаже най-важното откритие, а и тепърва предстоят още по-задълбочени проучвания.

 

Лъч

Космическитеобаждания са се случили миналата година през април и май с радиолъч на честота 980 мегахерца, но след това не са се повторили. Лъчът е уловен от радиотелескопа „Паркс“ в Австралия. Този телескоп участва в програмата на американското правителство и международни организации „Пробив в прослушването на космоса“, чийто бюджет е $100 млн. Целта е да се прослушват сигнали именно на 980 мегахерца от космически източници, защото земните апарати не работят на тази честота.

Трябва да се отбележи, че този проект по прослушването сравнително често открива радиосигнали на 980 мегахерца. Някои идват директно от Слънцето, други са със земен произход. Но се чуват и такива отвъд пределите на Слънчевата система. Засега обаче нито един от тях не е определен като дело на цивилизация.

 

Цивилизация

В случая обаче радиосигналът е дошъл точно от Проксима Кентавър, където според учените е от най-вероятните места да има извънземни цивилизации. Тя е разположена на 4,2 светлинни години. Досега учените са открили в системата около тази звезда една камениста планета, която е 17 % по-голяма от Земята и един газов гигант, като Юпитер.

Според астроном, пожелал анонимност от „Гардиън“, това радиопредаване много прилича на легендарния сигнал Wow! от 1977 г., по който е създаден прочутия филм на Робърт Земекис с Джоди Фостър и Матю Макхонъхи „Контакт“. Иначе в един от популярните тв фантастични сериала - „Вавилон 5“, на планета около Проксима-Кентавър земни жители изграждат в бъдещето колония, която воюва с лоши извънземни.

Анонимният астроном заявява пред британското издание: „Това е първи случай след сигнала Wow! през 1977 г., когато чуваме предаване, което е напълно възможно да е дело на извънземна високоразвита цивилизация. Всички характеристики напомнят на това, че този сигнал е с произход, който е малко вероятно да е природен“. Ученият обаче веднага се застрахова и казва, че е напълно възможно природни обекти в нашата вселена да произвеждат сигнали, които ни се струват дело на цивилизация. Затова проучванията тепърва предстоят и се очаква все пак през тази година да се излезе с официално съобщение по въпроса.