0

Б онапетитни кайсии с Лора и Стоян

Според разкопки поне от 8000 г. кайсиите подслаждат живота на човечеството, твърдят учените. Археолози са открили на различни места в Близкия изток остатъци от кайсии 6000 г. пр. Хр. А 2000 г. пр. Хр. пък е първото писмено сведение за плода и начините му на приложение.

То е китайско. В диво състояние и днес в Китай (Тяншан) и Кавказ (Североизточна Армения) се срещат кайсиеви дървета. Предполага се, че растението произхожда от района на Хиндукуш в днешен Афганистан и северните части на Пакистан, както и близки територии в Китай и Таджикистан. Любопитно е, че 6 територии спорят коя точно е родината на този плодоносни дървета. Армения дори слага кайсиевия цвят като един от трите на националното си знаме.

В Централна Азия кайсията е плодът на дълголетието. Днес е установено, че кайсията – плодът или ядката, помага при сърдечно-съдови заболявания, аритмия, хипертония, рак, анемия, стомашни заболявания, язва, гастрит, запек, високо кръвно налягане, висок холестерол, апандисит, подагра, влошено зрение, остеопороза, отслабен имунитет, способстват мозъчната дейност и др.

Ето няколко интересни о определоно много апетитни идеи за десерти с кайсии от Лора и Стоян от „Бон Апети“. Още на bonapeti.bg.

Лора и Стоян от „Бон Апети“

Тарт с босилек
Продукти:
За тестото:
200 г брашно
180 г краве масло (студено)
90 г пудра захар
50 г филирани бадеми
1 жълтък
1 щипка сол

За крема:
250 мл прясно мляко
250 г сирене маскарпоне
150 г захар
2 жълтъка
2 стръка босилек
1 пакетче ванилова захар
3 с. л. царевично нишесте

За плодовете:
10 броя кайсии
100 г кайсиев мармалад
50 г захар
краве масло за намазване

Приготвяне:

Пудрата захар, бадемите и солта се смилат в блендер и се сипват в брашното. Слага се нарязаното на кубчета масло и се стрива с ръце до получаването на трохи. Добавя се жълтъкът, размесва се и полученото твърдо, ронливо тесто се покрива с прозрачно фолио. Охлажда се, разточва се и се поставя във форма за тарт с подвижно дъно с диаметър 24 см. Покрива се с хартия за печене и морска сол.

Пече се 10 минути в загрята на 190 градуса фурна. След това солта и хартията се отстраняват, а основата се допича за още 5 минути – до златисто и се оставя да се охлади.

Прясното мляко се кипва в касерола. Захарта и нишестето се разбъркват с жълтъците и към тях постепенно се налива от млякото, за да се темперира сместа. Кремът се връща обратно в касеролата и се вари, докато се сгъсти. Охлажда се в купа, като се покрива с фолио за свежо съхранение, за да не хване кора. Маскарпонето се овкусява с ваниловата захар и нарязания босилек.

Охладеният крем се разбива с маскарпонето и се излива върху охладената основа. Кайсиите се разполовяват, мажат се с масло и се запичат в загрят тиган с незалепващо покритие. Поръсват се със захар и когато леко се карамелизират, се изваждат от съда. Охлаждат се и се подреждат върху крема. Тартът се маже с леко загрятия кайсиев мармалад – за блясък. Охлажда се и се поднася.

Щрудел
Продукти:
500 г кайсии
150 г крем сирене
150 г бисквити
100 г захар + 3 с.л. за поръсване
2 жълтъка
1 ванилия
5 листа точени кори (не фини)
1/2 ч.л. канела
50 г краве масло

Приготвяне:

Кайсиите се почистват от костилките и се нарязват на кубчета. Крем сиренето се разбива със захарта. Добавят се жълтъците и отново се разбива. Канелата се смесва с ванилията и 3 с. л. захар. Маслото се разтопява. Четири кори се мажат с масло, поръсват се с канелената смес и се слагат една върху друга. Накрая се поставя петата кора, намазва се с масло и се поръсва с част от смлените бисквити. Отгоре се разпределя кремът и се подреждат кайсиите. Поръсва се с останалите смлени бисквити и се завива руло. Намазва се с масло и се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

Печено козе сирене
Продукти:
400 г козе сирене (българско, зряло)
4 кайсии
2 стръка мащерка
4 с.л. тъмен балсамов оцет
4 с.л. зехтин
50 г рукола

Приготвяне:

Сиренето се реже на 4 плочки и се запича за 5 минути на скара, върху намазано със зехтин алуминиево фолио. Кайсиите се почистват от костилките, разполовяват се и се пекат 2–3 минути на грил, от вътрешната страна. Обръщат се, поръсват се с мащерката и в отвора се сипва балсамов оцет. Пекат се още 2–3 минути. Поднасят се, като върху сиренето се слага кайсия, отгоре се гарнира с рукола и накрая се поливат с малко зехтин.

Кейк
Продукти:
350 г брашно
4 яйца
250 г пудра захар
250 мл прясно мляко
250 г краве масло
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстракт
1 щипка сол
600 г кайсии

Приготвяне:

С миксер се разбиват маслото, размекнато на стайна температура и захарта, докато станат на пухкав крем. Към сместа се добавят яйцата, млякото, брашното, бакпулверът, солта и ваниловият екстракт. Разбива се добре. Сместа се разпределя в тавичка, с пергаментова хартия на дъното. Отгоре се подреждат разполовените кайсии (без костилките), като се натискат навътре. Сладкишът се пече в загрята на 175 градуса фурна, с вентилатор, за 45 минути. Оставя се да се охлади леко, нарязва се и се поднася.

Плодово-млечен терин
Продукти:
600 г кайсии
400 г малини
400 г заквасена сметана
400 г кисело мляко
150 г захар
100 г мед
50 г белени шамфъстъци
50 г краве масло
10 г бурбонска ванилова захар
1 стрък мента

Приготвяне:

Млякото и сметаната се разбиват със захарта, ваниловата захар и наситнената мента. Кайсиите се разполовяват и се намазват с масло. Запичат се на грил за кратко. Пюрират се с половината от меда и се прекарват през цедка. Малините се пасират с останалата част от меда и пюрето също се прекарват през цедка. Около 1/3 от млечната смес се изсипва в терин, покрит с фолио за свежо съхранение. Прибира се във фризер за 20 минути. Отгоре се разпределя кайсиевата смес и отново се прибира във фризер за 15–20 минути. Отново следва млечна смес, фризер, малинова смес, фризер и накрая млечна смес. Теринът се прибира във фризер поне за 4 часа. Изважда се от формата и се поръсва в накълцани шамфъстъци.

Кръмбъл
Продукти:
500 г череши
500 г кайсии
250 мл животинска сметана
4 с.л. захар
100 мл тъмен ром
2 с.л. пудра захар

За тестото:
200 г брашно
120 г захар
125 г краве масло
1 жълтък
кората от 1 лимон
1 ч.л. ванилов екстракт
2 карамфилчета

Приготвяне:

Плодовете се почистват от костилките и се слагат в тава. Покриват се със захарта, наливат се ромът и 100 мл от сметаната. Пекат се за 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. В купа се смесват с брашното, захарта, маслото, ваниловия екстракт и стритите карамфилчета. Претрива се с ръце, докато се получат трохи. Прибавя се настърганата лимонова кора и жълтъкът. Сместа се прибира в хладилник, докато се запекат плодовете. След това трохите се разпределят върху плодовете и се пече още 15 минути на същите градуси. Останалата сметана се разбива с миксер с пудрата захар. С нея се гарнира десертът.

Кростата
Продукти:
200 г кайсии
1 бурканче конфитюр от кайсии (370 г)
500 г брашно
200 г захар
140 мл олио
3 яйца
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия
1/2 ч.л. канела
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Канелата се смесва с бакпулвера, ванилията и брашното. Яйцата се разбиват със захарта, добавя се олиото и сместа се налива към сухите съставки. Замесва се тесто, което не трябва да се лепи по пръстите и се оставя да почине 15 минути в хладилник. Една трета от тестото се заделя, а останалото се разточва на кръгла кора с диаметър 26 см и се разстила по дъното и стените на форма за печене с незалепващо покритие.

Заделеното тесто се разточва на малко по-тънка кора и от него с къдрав нож се изрязват лентички. Основата на кростатата се намазва с конфитюра и отгоре се разпределят почистените от костилките и нарязани надве или на четири кайсии. Върху тях се поставят лентите от тесто, като се кръстосват. Кростатата се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна. Охлажда се и се поднася, поръсена с пудра захар.

Сладкиш с бадеми
Продукти:
8 големи кайсии
4 яйца
100 г бланширани бадеми
80 г краве масло (+ за намазване)
10 г бурбонска ванилова захар
1 пакетче бакпулвер (10 г)
5 с.л. мед
кората от 1 лимон

За гарниране:
150 г заквасена сметана
2 с. л. мед

Приготвяне:

Плодовете се режат на четири. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Маслото се разтопява, а бадемите се смилат. Бадемовото брашно се смесва с маслото, ваниловата захар, настърганата лимоновата кора, бакпулвера, жълтъците и меда. Белтъците се разбиват на сняг и постепенно се прибавят към бадемовата смес, като се разбърква внимателно. Форми за брюле се мажат с масло. Плодовете се разпределят във формите и се покриват с бадемовата смес. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 40 минути и се охлажда. Заквасената сметана се разбърква с меда. Всеки десерт се гарнира със сметановия сос