0

З дравейте, скъпи блондинкофили!

Ето, че отново е вторник и русите ни глави застъпват по длъжност в мониторската сиеста. Този път обаче ще ви изненадаме – загърбваме (поне за седмица) темата за любовта и се фокусираме върху друга любима такава – Коледа.

Здравейте, скъпи блондинкофили!

Ето, че отново е вторник и русите ни глави застъпват по длъжност в мониторската сиеста. Този път обаче ще ви изненадаме – загърбваме (поне за седмица) темата за любовта и се фокусираме върху друга любима такава – Коледа.

Като типични представителки на „децата на 90-те“, съвсем логично свързваме любимия зимен празник с телевизионни маратони на „Сам вкъщи“. Подобно на преяждането с руска салата и мандарини и трепетното очакване на подаръците под елхата – традицията повеляваше да проследим приключенията на 8-годишния Кевин, успял да прибере в малкия си джоб изпечените обирджии. Често дори крояхме собствени такива планове – как бихме защитили дома, ако попаднем в сходна ситуация. Така, неведнъж при странни шумове през нощта се подготвяхме с разхвърляни пирони пред вратата, а вместо с пушка се въоръжавахме с метли с дълги дървени дръжки.

Влогърът Джейк Роупър отива дори по-далеч. В канала си Vsauce той изпробва как действително биха изглеждали в реални условия капаните, изготвяни от Кевин. Той започва видеото с намигването, че всеки второкласник е майстор що се отнася до физиката. И решава да тества успешността на два капана – нагорещяването на дръжката на вратата от вътрешната страна така, че когато бандитите я пипнат от външната да се изгорят, както и пускането на кутия с боя по стълбите.

Резултатите са повече от красноречиви. В първия случай се оказва, че целта трудно може да бъде постигната, като е доста по-вероятно да подпалиш вратата преди да загрееш дръжката до необходимите градуси. Замерването на крадците с 5-килограмовата кофичка с боя пък е твърде вероятно да се окаже фатално за обирджията.

В допълнение на това, Роупър изследва и потенциалните щети, които би нанесъл ударът с железен лост, който Марв (Даниел Стърн) приложи на Хари (Джо Пеши). А крайният резултат са счупени ребра и засегнати бели дробове и сърце.

В рамките на целия си клип влогърът използва научни обяснения за резултатите от своето изследване. Те са представени по достатъчно достъпен и интересен начин, така че да забавляват всеки хлапак, потенциално останал „Сам вкъщи“.