0

М лад фермер откри тайната на качественото мляко от стадото си. Тя е да угаждаш на животните, да не ги безпокоиш и насилваш и да им осигуриш сухо и светло помещение. Младежът се казва Тони Кукенбергер и живее в планинско село в Словения.

Ефективна порода

След като завършва университетското си образование и се жени, младежът заживява със семейството си в семейната ферма, в която се отглеждат крави. След като изчита купища литература и сърфира денонощно из мрежата, решава, че най-доброто, което може да направи, за да са на печалба, е да започнат да добиват биомляко и от него да произвеждат млечни продукти.

За да си подсигури качествено мляко, той купува само от ефективната порода кафява швейцарска крава. Стадото се състои от 20 млечни крави и от 15-20 за разплод.

Пасище

Тони разбира, че кравата дава много повече мляко, ако се чувства комфортно и е спокойна. Тя обича да й се угажда, а високите протеини в млякото зависят и от качествената храна. И понеже животните изцяло се отглеждат пасищно в свободен обор, той прави съществени подобрения във всекидневието им. Стадото пък му се отблагодарява подобаващо. Така, за да не ги затормозява да бият път до фермата за доене, той изобретява сам мобилна доилна машина.

Малогабаритен трактор

Ето какво прави. Подвижна дървена платформа, на която качва доилната зала, а платформата закачва към малогабаритно тракторче с електрически генератор. С него пърпори два пъти от фермата до ливадата, където кравите сами се нареждат, за да бъдат издоени. След това дълго си почиват в тревите, преди отново да започнат да си пасат. Така той елиминира стреса им до минимум.

Ухажване

Ухажването към стадото не спряло дотук. Тони решил, че старият обор в малкото стопанство е твърде мрачен за неговите крави. Затова съборил стените и изградил дълбоки и широки дървени боксове. Тях застлал със слама, за да е сухо на животните. Така им осигурил просторни, светли и луксозни спални помещения с винаги меки легла.   За да не се хлъзгат, постлал пода с каучук, който пък и много по-лесно се почиствал. Също така подсигурил и скрепер за оборския тор.

Благодарност

Удивително е, че непосредствено след като кравите се настанили в петзвездния лукс, увеличили млеконадоя си. Като нито имало промяна в храненето, нито други екстри освен удобството, разказва самият фермер.

Менюто включва основно сено и зърно

За да имаш хубаво и качествено мляко, животните трябва да са здрави, спокойни, но е много важно и с какво ги храниш, разказва Тони. От качественото мляко зависят и млечните продукти, които малкото стопанство произвежда. На първо място кравите се хранят през целия пролетно-летен и ранноесенен сезон на пасището. Менюто им се състои от 75-80% сено и 20-25% зърно. Използват се ечемик, пшеница, царевица.