0

Д ойде краят на лъжите с полския кашкавал, който ни пробутват за български в търговските вериги. Това става ясно от разказа на Милкана Йорданова пред Телеграф, председател на сдружението Планинско мляко.

Дойде краят на лъжите с полския кашкавал, който ни пробутват за български в търговските вериги. Това става ясно от разказа на Милкана Йорданова пред Телеграф, председател на сдружението Планинско мляко.

Светлана Трифоновска, София Симеонова


Поводът бе влизането в сила на министерското постановление, според което търговските вериги са длъжни да продават 90% родни млечни продукти, които обаче да са направени само от българско сурово мляко. Производители съобщиха на Телеграф, че търговските вериги вече са пуснали декларации към мандрите. В тях те трябва да удостоверяват какъв е произходът на бялата суровина, с която работят.
Животновъди
Напълно подкрепям постановлението и дано то стане практика, а да не действа само до Коледа, коментира Милкана Йорданова. Защото така ще бъдат подпомогнати преди всичко българските животновъди. Досега те бяха в напълно неравностойна конкуренция с млеката от ферми от Централна и Североизточна Европа, които получават 55 % по-високи субсидии от нашите, обясни тя. Изчезнаха стотици семейни стопанства, защото не успяха да се справят с неравната битка на пазара. Една от основните причини беше дългогодишния внос на много ниски цени на сурово концентрирано мляко с цистерни от Белгия, Германия, Полша, което до преди няколко години влизаше в страната ни за 28 ст литъра. Много от мандрите предпочитаха да си го докарат от там, вместо да изкупуват родната суровина. Това буквално нанесе съкрушителен удар на животновъдството ни, припомни горчивата истина председателката на сдружението.


Полуфабиркати
С влизането на постановлението би трябвало да спрат заблудите и за българския произход на млечни продукти, много от които носят само бг етикет, заяви с надежда Милкана Йорданова. Тя даде пример с най-новите технологични изобретения на български мандри и техни полски колеги. В последните няколко години много от колегите преработватели дори не внасят мляко. Сега направо си карат буци замразена сиренина за кашкавал. След това тук го размразяват изпарват го, слагат му български етикет и го продават във веригите на много по-ниски цени като български кашкавал, разказа тя. Масово върви на 5,40 лв за кг в търговските вериги този продукт, допълни Димитър Зоров.
Хладилници
Много по-евтино излиза на повечето от преработвателите да си внесат полуфабрикат, отколкото да плащат за цистерни с мляко, допълни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите. Той увери, че откакто е влязло постановлението изкупните цени на българското мляко са спрели да падат, по уверение на негови колеги фермери. В момента е около 70 ст, но толкова е приблизително и в страните от ЕС, допълни той. Въпреки това фермери са сигнализирали, че преди влизане в сила на текстовете са возили цистерни от Полша на 56 ст. литъра.
250 мандри
Има достатъчно мляко в България, така че мандрите нямат причина да се оправдават, че им липсва суровина. Около 2 хил.т дневно се произвежда в страната и това е напълно достатъчно за пазара ни, каза Зоров. Близо 1 млн. т е годишното производство на бялата суровина като около 300 хил. т са от сивия сектор, уточни браншовикът.
Доказателства
Как ще доказват преработвателите, че сиренета, киселите млека и кашкавалите са от българско сурово мляко? Попълваме декларации, в които удостоверяваме какъв е произходът на суровината. Работа на Агенцията по храните е, както и на НАП да си направят своите проверки по предприятията и фермите и да се разбере кой лъже и кой работи честно, каза Димитър Зоров. Според Милкана Йорданова не е никакъв проблем да се докаже произходът на суровината. Тя обясни как се процедира в тяхната мандра в село Смилян. „Ние имаме дневник, в който всеки ден се описва входа на суровина от всяка ферма с нейния животновъден обект, където пък са описани номерата на ушната марка, населеното място, както и договора между нас и фермата за доставка на сурово мляко и произхода му. Тоест имаме пълна проследяемост на суровината, каза тя. Ние си имаме договори с фермичките, увери Йроданова. .

Хипермаркетите чакат указания от чужбина

Търговските вериги засега отказват информация за това как точно ще изпълнят изискването за регионални производители, посочено в министерското постановление. Това беше отговорът на въпроса на Телеграф към Сдружението за модерна търговия. От там отговориха, че са наясно че трябва да изпълнят условието около 6 май, но засега все още чакат указания от управленията в чужбина как да изпълнят мерките.