0

З а фермери паразити предупредиха от групата във Фейсбук за екологично земеделие Майката Земя.

За фермери паразити предупредиха от групата във Фейсбук за екологично земеделие Майката Земя.

Те обикновено купуват от борсата салати и домати и го пласират като отгледан в градината на баба на много по-високи цени. Причината е, че думичките „градината на баба“ звучат магически за клиентите.

Чисти

Търсенето на чисти зеленчуци в момента е много голямо, но истински чистите земеделци са не повече от 100. Това коментира Тихомир Трайков, потомък на български градинар в Чехия. На фона на сега стотици хиляди осъзнали се хора, които търсят чиста храна, тези, които я произвеждат, са крайно недостатъчно. Това роди феномена паразити. Някои от тях наблюдавам в групите на Фейсбук и много бързо мога да ги разпозная, каза Тихомир Трайков.

Сиана Тончева, съсобственик на Близката ферма в Негован, посочва жокери, по които потребителите могат да разпознаят паразитите от чистите производители.

Жокери за разпознаване

Семейно стопанство с 3-4 души разполага само с 6-8 ръце. Затова има малко количество от няколко неща или по-голямо количество от 1-2 неща.

Ако някой целогодишно предлага дълъг списък от продукти, означава, че или има много наемна работна ръка, земя, хранилища, техника и т.н., или продукцията не е негова.

Наличност

Плодовете и зеленчуците, веднъж станат ли за бране, не чакат. Много бързо прерастват, остаряват, изкуфяват, заболяват, изгниват, стрелкуват, изцъфтяват за дни, понякога за часове. И партидата приключва. Няма как от една леха да береш 3 сезона.

Само на борсите за плодове и зеленчуци винаги има наличност и при големите производители, които имат хладилници, но те работят на едро.

Несезонна продукция

Ако температурите паднат под 0 и има слани, да стоплиш растения и да ги накараш да цъфтят и вържат е много по-трудно, отколкото да облечеш хората.

Няма как при -2°C някой системно да бере домати, тиквички, чушки, царевица и краставици, чийто денонощен биологичен минимум е 12-15°C.