0

П олският режисьор, продуцент и писател Лех Майевски ще изнесе Майсторски клас у нас. Това ще се случи в рамките на тазгодишното издание на София Филм Фест през март. Той ще се бъде част от международното жури на форума. Въпреки това ще намери време и за среща с българската си публика. Освен това ще получи и Специалната награда на СФФ.

Полският режисьор, продуцент и писател Лех Майевски ще изнесе Майсторски клас у нас. Това ще се случи в рамките на тазгодишното издание на София Филм Фест през март. Той ще се бъде част от международното жури на форума. Въпреки това ще намери време и за среща с българската си публика. Освен това ще получи и Специалната награда на СФФ.

На 26-ото издание на фестивала Майевски ще представи най-новия си филм „Бриджит Бардо завинаги“ (2021), създаден по романа му „Pilgrimage To The Grave of Brigitte Bardot Miraculous“. Действието се развива в средата на XX век в комунистическа Полша. „Адам живее с майка си, която е преследвана от Държавната служба за сигурност. Бащата на Адам се сражава през Втората световна война като пилот в защита на Великобритания и оттогава никой не го е чувал. Не е ясно дали е останал в Англия, или се е върнал и се крие, за да избегне преследване. От него пристигат пакети и пощенски картички, но Адам, който никога не е виждал баща си, подозира, че ги изпраща някой друг. В училище той продължава да мечтае, че един ден баща му ще кацне на спортната площадка в училището със своя Spitfire и ще вдигне прах, от който той ще излезе жив, героичен и величествен. Един ден, докато гледа в киното филма „Презрение“ на Жан-Люк Годар, момчето се пренася в гримьорната на младата Бриджит Бардо и в нейния свят на филмови и музикални звезди...“, гласи анонсът на заглавието.

На София Филм Фест тази година ще видим и „Мелницата и кръстът“.

Лех Майевски е роден през 1953 година в Катовице, Полша. Първоначално учи живопис в Академията за изящни изкуства в Лодз, но през 1973 година се премества и завършва режисура в Националното филмово училище. Документалният филм „Grand Hotel“ (1975), заснет по време на следването му, печели голямата награда на Международния фестивал на филмовите училища.

Докато е в Полша, Майевски пише и режисира два игрални филма - Annunciation (1978) и The Knight (1980). През 1982 година Лех Майевски поставя „Одисея“ на Омир в Лондон. Продуциран от Шон О’Кейси и подкрепен от Самюъл Бекет и Джон Клийз, спектакълът се играе на баржа, плаваща по Темза. Лондонският вестник „Таймс“ го определя като „силен театър“.

През 1983 година режисьорът заминава за САЩ, където снима Flight Of The Spruce Goose (1985) с участието на Карън Блек, Бетси Блеър и Джордж Ромеро.

По-късно Лех Майевски работи по филми като „Затворникът на Рио“ (1989), Gospel According to Harry, Basquiat, Angelus, “Мелницата и кръстът“, „Долината на Боговете“ и др.