0

Т ази вечер от 19.30 ч. великолепният актьор Любомир Бъчваров, познат на поколения кинозрители от филмовата класика „Следователят и гората“ на Рангел Вълчанов (1975), ще излезе на живо на сцената на столичния Сити Марк Арт Център, за да се превъплъти в една от коронните си театрални роли – в моноспектакъла „Греховната любов на зографа Захарий“.

Тази вечер от 19.30 ч. великолепният актьор Любомир Бъчваров, познат на поколения кинозрители от филмовата класика „Следователят и гората“ на Рангел Вълчанов (1975), ще излезе на живо на сцената на столичния Сити Марк Арт Център, за да се превъплъти в една от коронните си театрални роли – в моноспектакъла „Греховната любов на зографа Захарий“.

Представлението ще може да се наблюдава онлайн в реално време напълно безплатно в профила на арт центъра във Фейсбук. Онези, които имат желание и възможност да подпомогнат финансово творческия екип, макар и с малка сума, обаче могат да го направят, закупувайки виртуален билет. Линкът, чрез който може да се изрази тази подкрепа, e вече активен и публикуван в страницата на онлайн стрийминга: https://live.cmart.info/bg/29/event-go.

Моноспектакълът е драматизация на Любомир Бъчваров и Надежда Митева по едноименната повест на Павел Спасов за трагичната любов на големия иконописец от XIX век Захарий Зограф, дръзнал да нарисува „светска картина“, в която увековечил своята платонична любима в образа на Богородица, и неполучил опрощение на смъртния си одър. Художник-сценограф е Христо Панев. Постановката е създадена в памет на големия български артист Спас Джонев (1927-1966), изпълнявал с огромен успех този текст през 60-те години на миналия век.

Историята разказва „една любов, разцъфнала през пролетта и не могла да даде плод за есента“. „...Още оттогава я обичах, отче, така я обичах, че в детинската своя любов си казвах сред лято: ако тя поиска сняг, ще се изкача нагоре в планината,...и в шепите си сняг ще й донеса. И посред зима си казвах: ако тя ми поиска теменуги, ще избягам, ще ида в долна земя, там, където настъпва вече пролетта, и с китка теменуги ще се върна при нея... Но тя не ми поиска нито сняг, нито теменуги, тя само се радваше да бъдем заедно... И се смееше, и – повярвай ми, отче – още чувам звънливия смях на невръстната Християния, защото после...после, отче, тя никога вече не се усмихна...“. Това е част от изповед на героя, която тази вечер ще имате възможност да чуете и видите изцяло във въздействащото изпълнение на Любомир Бъчваров.