0

Макар и с компактни размери, новите модели на Honda – градските Jazz и Civic, и компактният кросоувър HR-V, превъзхождат конкурентите си с обширно и гъвкаво вътрешното пространство. Почти всички модели на Honda имат „магически” задни седалки, които предлагат на пътниците да се разположат удобно и полулегнали, почти като в лимузина. Така наречената система Honda Magic Seat позволява на собствениците на моделите Jazz, Civic и HR-V да организират и пренареждат по доста умен начин вътрешното пространство на своя автомобил. Те могат лесно да бъдат адаптирани към всеки пътник и към всеки багаж. За разлика от обикновените сгъваеми и делими задни места, задните седалки в моделите на Honda се сгъват по по-практичен начин.

Когато трябва да натоварим в компактния си градски автомобил предмет с нестандартни размери, магията се намесва и наистина дава резултати. В случая не говорим просто за популярното сгъване на облегалките и получаването на равен товарен под, което тук също е актуално. Има и друго. Долната част на седалките от втория ред се вдига и застопорява точно като столчетата в киносалоните. Можете да го направите само с една ръка, дори тя да е лявата. Достатъчно е само да вдигнете седалката, да сгънете металната подпора под нея и готово. В случая седалките са делими в отношение 60:40 и така може да се варира с пространството и то да се адаптира според конкретната необходимост. По този начин дори и в малкия Jazz спокойно ще можете да пренесете голям плазмен телевизор или стайно растение като например фикус.

Магическата система на сгъване на седалките Honda Magic Seat има четири възможни режима на експлоатация. При режим Utility облегалката се сгъва надолу, както и основата на самата седалка потъва. Така се получава равен товарен под с дължина от 1505 мм дори при компактния Jazz, а при HR-V дължината вече е 1845 мм.

При режим Tall основата на задната седалка се вдига нагоре и назад и се заключва във вертикална позиция, за да остави товарно пространство с височина от 1280 мм при Jazz и 1240 мм при HR-V. Така могат да се превозва високи предмети, като например голямо стайно растение, като то бъде застопорено зад предните седалки.

При режим Refresh облегалката на предната пътническа седалка се разгъва в равна позиция, докато срещне долната част на задната. Резултатът е лежанка с дължина от 1580 мм при Jazz, която позволява на пътника от втория ред буквално да си опъне краката по време на дълго пътуване. При режим Long облегалката на предната пътническа седалка се пуска назад до хоризонтална позиция, докато задната облегалка се сгъва напред, оформяйки своеобразен тунел, за да могат да се приберат предмети с дължина до 2480 мм при Honda Jazz и 2445 мм при HR-V.