0

М авзолеят в Тирана, посветен на комунистическия диктатор Енвер Ходжа, се превръща в център за обучение и младежка култура, предадоха информационните агенции.

Мавзолеят в Тирана, посветен на комунистическия диктатор Енвер Ходжа, се превръща в център за обучение и младежка култура, предадоха информационните агенции.

Премиерът Еди Рама присъства вчера на символичното начало на работите по радикалната трансформация на пространството от 17 000 квадратни метра.
Според проекта на нидерландска дизайнерска фирма в центъра ще има 18 зали за обучение и промоция на Ай Ти, роботика и дизайн. Една трета от сградата ще бъде давана под наем, за да се получават приходи от нея.


Известна на албанците като Пирамидата, сградата от мрамор и бетон е дело на дъщерята на Енвер Ходжа и съпруга й, и двамата архитекти.
След падането на албанския комунизъм през декември 1990 г. сградата служеше като културен център и в нея се помещаваха частна телевизия, офиси, магазини, нощни клубове, зали за модни ревюта и други събития. По време на войната в Косово през 1999 г. част от сградата бе използвана като база на НАТО.
Непосредствено преди началото на възстановяването на сградата в нея имаше още частна радиостанция и офиси.
Имаше предложения сградата да се превърне в национална библиотека, театър и доли парламентът да се премести в нея, имаше и желания, като символ на комунистическия режим да бъде унищожена. Други пък смятаха, че сградата е част от албанската история, а не символ на бившия режим.
Рама каза, че резултатът от трансформацията ще бъде "прекрасен символ, хубав символ, силен символ на Албания, която искаме за нашите деца".