0
Стратегията за измитането на ДПС се провали. Партията е жива. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. По брой гласове, ДПС е трета сила с над 267 хил. гласа за листите, обясни Местан. Той обясни, че не добавя в тези гласове, бюлетините пуснати за коалиции, в които участва движението. На този фон ГЕРБ имат близо 870 хил. гласа, БСП - 287 хил., а РБ - 169 хил. Прелагам, когато отчитат резултатите си и другите лидери да бъдат достатъчно доблестни да разграничат гласовете за партийните листи и тези за местните коалиции, призова Местан.
Новата кауза на ДПС е да върне политиката на морално идейните й основи, заяви Местан. Той беше категоричен, че движението не е използвало корпоративен вот. 
Местан обясни, че резултатите на движението на този местен вот са близки до тези от 2011 година. Сега обаче движението е имало недействителни бюлетини - 465 Хил. Партията ще направи мащабна кампания сред избирателите си, за да предотврати на следващия вот отново да се случи така. Той призова и да се замислим какъв е щял да бъде резултата, ако тези бюлетини са били действителни. 
По брой избрани кметове на първо тур с партийни листи ДПС се подрежда като втора сила с 29 избрани градоначалници. Местан беше категоричен, че не включва и тук тези, избрани с коалиция.
След втори тур ДПС отново е втора сила що се отнася до градоначалници, избрани с еднопартийни листи - общо 33. Така БСП остава трета - 32, ГЕРБ - 118, РБ - 7. 
Лидерът на ДПС обясни, че съобщава фактите и не търси внушения. Аз няма да се наредя в дългия списък от победители, отсече той. Местан беше категоричен, че местните избори не могат да се сравняват с парламентарните заради уседналостта - от нея ДПС губи над 120 000. Само е България уседналостта е въведена така, че лишава гражданите от право на глас, заяви Местан. 

Превратно тълкуване на резултатите и опит за създаване на реалности, които не се потвърждават от изботнкхе резултати. Това видя лидерът на дос Лютви Местан след втория тур на местните избори. Той обясни, че има четири критерии за успех на местните избори - брой получени гласове за партийната листа, брой спечелени кметове на общини с партийна листа, брой общински съветници, брой кметове ма кметства.

Що се отнася до брой общински съветници, избрани с еднопартийни листи, ДПС имало 761. ГЕРБ - 1658, БСП - 765, а РБ - 236 . По брой спечелени кметове на кметства, излъчени като еднопартийни кандидатури - ДПС отново било втора сила с 864. ГЕРБ има 951, а БСП малко над 400. 
Местан се обяви против опитите на определени политически сили да внушат, че левицата и движението губят.
Ако някой има идея да се сгуши под мощното рамо на батко Бойко Борисов, ДПС е самостоятелна сила и не може да бъде пришивана към БСП, отсече Местан
Лидерът на ДПС отчете още, че партията е постигнала и друга своя цел - разширила е географското си представяне в местанска власт. Той даде примери като Враца, Оряхово, Бяла, Свищов и други, където дос досега не е имала свои представители в местните парламенти, а сега ще има. Покачил се е с близо 100 съветници резултатът на ДПС спрямо 2011. По брой самостоятелни мнозинства в местните парламенти ДПС е втора сила. Имаме и неуспехи. Загубихме няколко традиционни за нас общини - Гърмен, Кубрат и Исперих, призна Местан. Нашата сила е, че можем да изричаме и неуспехите си. Силни сме, защото можем да четем предупредителните знаци, който ни дават избирателите, заяви лидерът на движението. Той обясни, че партията му ще извлече тежки уроци от изгубените общини. Местан се зарече, че партията му ще си върне изгуненкте общини.