0

18-годишният Милко Асенов от пловдивския квартал „Столипиново” бе един от 56-те младежи в Пловдив, навършили пълнолетие между двата тура на президентските избори и имащи право на глас на балотажа.

„Исках да видя какво е да се гласува”, лаконично обясни Милко защо е решил да прояви гражданска позиция и да пусне бюлетина в ОУ „Пенчо Славейков”, където е неговата секция. Според него на тези избори в махалата не е имало купуване на гласове, нито раздаване на кебапчета, тъй като вече съгражданите му "не се влияели от всичките тези неща”. За разлика от първия тур на изборите, когато пред някои секции в най-голямото училище в махалата се виеха опашки, то по обяд на 13 ноември чакащи избиратели пред секциите нямаше, видя Агенция Монитор.

Малко по-голямо оживление цареше на балотажа в най-голямото училище в „Столипиново” в сравнение с предишната неделя

„Спокойно е, но очакваме избирателите да се активизират в късния следобед или надвечер”, обясни член на секционна избирателна комисия. Сигнали за драстични нарушения също не били подавани. Изключение имало само в една от секциите в ОУ „Пенчо Славейков”, където още в началото на изборния ден един от членовете се пробвал да агитира за определена политическа партия. Останалите от комисията подали сигнал в 16-а РИК, откъдето изпратили проверка на място. Пред хората от районната избирателна комисия членовете на секционната замълчали, а виновникът пък се оправдал, че е направил опит само да се пошегува. „Изборният ден в „Столипиново” протича спокойно. Други сигнали за нарушения в секциите в ОУ „Пенчо Славейков” няма”, обясни говорителят на 16 РИК Гергана Костадинова. 

Млада майка гласува с бебето си в една от секциите в ОУ „Пенчо Славейков” в „Столипиново”