0

Т азгодишното издание на „Моцартови празници“, което ще се проведе по традиция в Правец от 23 до 25 август ще се поклони специално пред голямата Христина Ангелакова - вдъхновителка и дългогодишен артистичен директор на фестивала, която ни напусна тази година.

Тазгодишното издание на „Моцартови празници“, което ще се проведе по традиция в Правец от 23 до 25 август ще се поклони специално пред голямата Христина Ангелакова - вдъхновителка и дългогодишен артистичен директор на фестивала, която ни напусна тази година.

В последната от трите вечери, в нейна чест, под диригентството на маестро Найден Тодоров


ще прозвучи незавършеният шедьовър на Моцарт „Реквием“


признат за едно от най-важните произведения в неговото творчество. На сцената под звездите ще излязат Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор и солистите Беса Лугичи - сопран, Виолета Радомирска - мецосопран, Михаил Михайлов - тенор и Ивайло Джуров – бас. Часове преди това директорът на Софийската филхармония ще е специален гост в традиционната „Среща с автограф“. Найден Тодоров е работил с някои от най-големите съвременни звезди на световната сцена - Анджела Георгиу, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Максим Венгеров, Сара Чанг, Паул Бадура-Скода, Патриция Копачинская. Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Соня Йончева и др.

Закриващият ден на фестивала, посветен тази година на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров, ще започне още в 11 часа с таланта на „Малкия Моцарт“ Ивайло Василев . Детето чудо на пианото е едва на 11 години, но вече има повече от 20 награди на престижни международни конкурси. Ивайло ще свири Бах, Моцарт и Рахманинов.
15-тото издание на международния фестивал ще открият световнопризнатите виенски виртуози от „Моцарт трио“. Концертът им в читалище „Заря“ е реверанс към почитателите на камерната музика, а виенчаните Ирина, Даниел и Дитхард Аунер са избрали за програмата си произведения на Моцарт, Шостакович и Дворжак.

Геният на Моцарт се е проявявал във всички жанрове


от операта до симфоничната, камерна и солова музика. Бихме искали да покажем точно това разнообразие на абсолютния му талант“, казва артистичният директор на фестивала проф. Борислава Танева.

Бъдещите звезди на класиката открива втория ден, 24 август. Тазгодишните лауреати на международния конкурс за инструменталисти „Панчо Владигеров“ - пианистката Мария-Десислава Стойчева и цигуларката Нанджу Лий (Корея) са подготвили програма с творби на Моцарт, Панчо Владигеров, Шопен и Хюбай. Вечерта е поверена на оперна певица Мила Михова и пианиста Николай Стойков. Те ще изпълнят арии от опери на Моцарт, Верди, Росини, Белини.

Билетите за вечерните концерти на 24 и 25 август са на цени от 20 и 30 лева, а всички останали изяви са с вход свободен.